Autor: Silvia Kruusmaa • 19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad: elektri hinda tuleb alandada

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) saatis majandus- ja kommunikatsiooniministrile kirja, milles toetab ministeeriumi kava alandada taastuvatest energiaallikatest ja koostootmise teel toodetud elektri toetusi.

Lisaks teeb EVEA omad ettepanekud kasvava elektrihinnaga seotud probleemide lahendamiseks, teatas ühendus.

EVEA kutsub üles võimalikult kiiresti vastu võtma majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostatud elektrituruseaduse muutmise eelnõu, mis vähendab elektritarbijate poolt makstavat taastuvenergia tasu mõistlikule tasemele.

Elektrit tarbivad igapäevaselt kõik ettevõtted ning paljude jaoks on see oluline tootmissisend. Muutused elektri hinnas mõjutavad seega eranditult kõigi ettevõtete toodangu ja teenuste omahinda ning ka eksportivate ettevõtete konkurentsivõimet, seisab EVEA teates.

EVEA president Marina Kaasi sõnul on selge, et elektri hind hakkab peagi kogu Euroopa Liidus, ja sealhulgas ka Eestis, täielikult kujunema vabaturul. Seetõttu on oluline tagada turu toimimiseks vajalikud eeldused ja olukord, et tarbijaid ei koormataks lisaks turul kujunevale hinnale seadusega kehtestatud ebamõistlikult suurte koormistega.

Kaas märgib majandusministrile saadetud kirjas, et elektri eest tasutavad summad on viimastel aastatel kiiresti kasvanud. Seda tingis lisaks elektriaktsiisi kehtestamisele ja suurendamisele, võrgutasude kasvule ja elektrituru avanemisest tingitud muutustele olulisel määral taastuvenergia tasu kiire kasv. „Praegused tasumäärad, mis konkurentsiameti tehtud analüüsi kohaselt tagavad tootjatele ebamõistlikult kõrge tootluse, ei arvesta tarbijate huvidega ning Eesti majanduse olukorraga. EVEA ei poolda olukorda, kus sellise strateegilise kauba nagu elektrienergia tootmise äriplaan baseerub riigiabil ning on ühtlasi ülikasumlik. Seetõttu on kiiresti tarvis kehtestada tänases elektrituru seaduses sätestatust vähemkulukam toetusskeem taastuvenergeetika arendamiseks”, sõnas EVEA president.

EVEA tegi majandusministrile ka omad ettepanekud, mis on suunatud ettevõtjate elektrihindadega seotud probleemide lahendamisele:

EVEA kutsub Vabariigi Valitsust üles hoiduma edaspidisest elektriaktsiisi tõstmisest ning otsima võimalusi selle alandamiseks, sest  elektrihinna kasv tähendab alati kõigi teiste hindade kasvu, kiirendab inflatsiooni ning mõjub halvasti Eesti ettevõtete konkurentsivõimele;

EVEA teeb ettepaneku hakata süsteemselt  toetama ettevõtjate investeeringuid energiasäästlikesse tehnoloogiatesse ning käivitada vastavad meetmed EL ja Eesti riiklikul rahastamisel; EVEA palub leida ühene probleemilahendus väiketarbijatest ettevõtjatele, kes on sunnitud juba alates 2010.a. aprillist ostma vabaturu elektrit läbi oma suurtarbijast rendileandja. 

EVEA on 1988. aastal loodud ettevõtlusorganisatsioon mis ühendab ja esindab Eesti väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtjaid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077