Autor: Sirje Rank • 15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puuvilla hind lõi uue rekordi

Puuvilla hind lõi täna maailmaturul uue rekordi - põhjuseks aktiivne ostuhuvi Hiinast, mis on maailma suurim puuvilla importija ning oodatust kehvem saak peamistes tootjariikides eesotsas Pakistaniga, kirjutas Financial Times.

Puuvilla hinna tõusu tunnetab kogu tekstiilitööstus – firmadel on valida, kas püüda toodete hinda tõsta või leppida madalamate kasumitega. Eriti valusalt tunnetavad hinnatõusu just odavamate tekstiilitoodete nagu T-särkide ja pesu tootjad. Muuhulgas on puuvilla kallinemise tõttu lubanud hinda tõsta teksaste tootja Levi Strauss & Co.

New Yorgis kerkis puuvilla hind detsembri lepingutes 119,8 USA sendile naelast (nael = 453,6 g), lüües eelmise, 1995. aastal püstitatud hinnarekordi.

Tänane hinnarekord tuli pärast eilset närvilist kauplemispäeva, mil hinnad tõusid börsil kehtestatud limiidini ning kauplemine tuli peatada.

Ärevus järgnes omakorda USA põllumajandusministeeriumi läinud nädalal avaldatud raportile, mis prognoosis Hiinas väiksemaid tootmismahte ja varusid. Lisaks on üleujutused kahjustanud Pakistani puuvillasaaki ning suurimate eksportijate hulka kuuluv India kaalub ekspordipiirangute kehtestamist.

USA põllumajandusministeeriumi hinnangul on puuvilla nõudlus ületanud maailmas pakkumise juba viimased viis hooaega, kuna farmerid on puuvilla asemel hakanud kasvatama tulusamaid kultuure, näiteks sojaube.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077