Autor: Kadri Bank • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi suurtööstur peab Eestit heaks testturuks

Hiljuti Eestit külastanud Rootsi suurärimees Anders Wall leiab, et välisinvestorid võiks Eestit kasutada testturuna Ida-Euroopasse ja Venemaale laienemisel.

Eestit külastas Wall koos omanimelise fondi stipendiaatidega, kellest enamik on Rootsi ettevõtjad, aga kelle hulgas on ka kaks eestlast Avo Kaasik ja Eiko Kivisik.

Järgneb intervjuu Anders Walliga.

Kas käik Eestisse muutis Teie ettekujutust Eestist ja meie ettevõtluskeskkonnast?

Eesti on progressiivne riik ja mulle avaldas muljet kiirus, millega teist on saanud n-ö digitaalne rahvas. Näiteks külastasime Webmediat, kes on olnud selles äris väga edukas. Koostöö riigi, ülikoolide ja ettevõtete vahel tundub küllaltki produktiivne ja efektiivne.

Mida oleks Eesti ettevõtjal õppida rootslastelt, ja vastupidi?

Meie lühikese reisi põhjal on seda raske hinnata. Paistab, et meil mõlemal on pilgud suunatud rahvusvahelistumisele ja me töötame edu nimel kõvasti.

Mis tundus huvi pakkuvat Teie fondi stipendiaatidele?

Taaskord, meile avaldas muljet Eesti kui digitaalne ühiskond. See, kuidas nii äris, poliitikas, hariduses ja isiklikus elus on võetud kasutusele digitaalsed lahendused, on muljetavaldav.

Nüüd pärast reisi, mida Te arvate, mis võiks Rootsi investoreid Eestisse tuua?

Eesti on väike riik, kuid seal on haritud ja ambitsioonikad noored inimesed. Eestisse investeerimise peale võiks mõelda teenindusettevõtted, mis sõltuvad oskustööjõust. Ka jaemüüjas peaks kasutama Eestit kui test-turgu edasisel laienemisel Ida-Euroopasse või Venemaale.

Kuna tegu on küllalt väikse riigiga, pole turundus ja majutushinnad jaemüüjale nii riskantsed kui need oleks siis, kui ta alustaks suuremas riigis nagu Venemaa või Poola.

Kas leidsite endale investorina midagi huvipakkuvat?

Ma arvan, et Tallink Group on börsil alahinnatud.

Kas Eesti liitumine euroga lisab välisinvestoritele kindlust?

Kindlasti, see näitab, et olete perekonna püsiv liige ja et teie majandus on nii palju paranenud, et saate seda teha. Ma arvan, et olete rootslastele muljet avaldanud.

Kas Rootsi peaks euro kasutusele võtma?

Minu meelest on hea, et me ei ole seda siiani teinud, aga samas on ka selge, et pikemas perspektiivis meil tuleks seda teha. See muudaks paljutki  lihtsamaks näiteks tehingute tegemisel.

Te olete oma pika karjääri jooksul teinud läbi mitmeid majanduskriise. Mida

olete neist õppinud?

Jah, Rootsis oli näiteks 1990ndate alguses tõsine nii panganduse kui kinnisvarakriis. See mõjutas väga ka mind ja minu firmasid.

Aga ma ütlen alati, et õige ettevõtja tuleb tagasi ja alustab uuesti. Sellest lihtsalt õpib palju. Seda tuleks aktsepteerida – nagu näiteks Ameerikas – et ettevõtted teenivad kahjumeid ja lähevad pankrotti. See on osa mängust.

Kui sa vaatad inimese CVd, siis ega sa ei palka sellist inimest, kelle elu on läinud vaid ülesmäge. Vaja on ikka kogemustega inimesi.

Millised on Rootsi majanduse suurimad väljakutsed praegu?

Eelkõige haridus ja teadus, see on väga oluline baas. Kuna lihttöö on liikunud Rootsist välja, peame vaatama teenindava sektori ja intellektuaalse tööstuse poole.

Ma olen siiski positiivselt meelestatud meie tööstuse osas, tehnoloogiad on head ning palju uusi high-tech firmasid alustab tegevust.

See on ka arvatavasti see, mida te Eestis vajate. Aga Balti riikides on alati ajude äravoolu oht. Näiteks Londonis, New Yorgis jms linnades võib kohata väga tarku noori inimesi Baltikumist.

Anders Wall

Sündinud 1931Walli turjal on pea pool sajandit ettevõtluskogemust, millesse mahub näiteks nii oma loodud firma Beijer Group Volvoga liitmine kui ka erimeelsuste tõttu sellest uuesti lahkulöömine.Praegu on Walli põhiline töö seotud Stockholmi börsil noteeritud tööstusesse investeeriva Beijer Alma ABga, mille nõukogu esimees ta on.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077