Autor: Väinu Rozental • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblifirma uks jäi masule suletuks

Jõuluvanad tahavad istuda uue diivani peal, põhjendab Haljalas pehmet mööblit tootva OÜ Bellus Furnitur tegevjuht Urmas Aun muheledes, miks nad on nõudluse kasvu rahuldamiseks pidanud tänavu tootmist laiendama ning töökäsi juurde palkama.

Vastab Lääne-Virumaa TOPi võitja OÜ Bellus Furnitur juht Urmas Aun:

Bellus Furnituri müügitulu on viimastel aastatel aina üles rühkinud. Kas tõus jätkub ka tänavu?

Ikka-ikka. Meil ei ole ühtki aastat olnud, kui käive poleks kasvanud. Ma arvan, et tänavu suureneb käive 20–25 protsendi võrra.Kas kasum ka nii palju kasvab, ei oska praegu öelda, sest toormeturg oli aasta algul OK, aga äkki hakkas viskama üles. Ja eks masu on ikka veel inimeste ajusopis ja seetõttu toodangu hinda tõsta ei saa.

Kasvunumbrit vaadates võiks järeldada, et teie tootmissektoris masu üldse ei olnud.

Kindlasti oli, aga meie ei tundud seda. Ehk vaid nii palju tundsime, et me ei saanud oma kasumimarginaali sellisena hoida, nagu omanike soov oli.

Tõsi, Eesti turg kukkus masu ajal ära – kui enne oli koduturu osa kogukäibest kolm-neli protsenti, siis alates eelmisest aastast juba alla ühe protsendi.

Ja tegelikult kukkus ka Soome ja Rootsi turg protsendi võrra. Aga meie omanike haare on nii suur, et nad suutsid samal ajal suurendada tellimusi uutel turgudel, nagu näiteks Norra, Hollandi ja Taani. Neil turgudel tuli suurem kasv just eelmisel aastal. Praegu on meil tootmismaht jälle üle pea kasvamas.

Praegu, oktoobris?

Just. Jõulud on meie kõrghetk. Maailm tahab, et jõuluvana istuks uue diivani peal.

Mis maa jõuluvanadel on suurem potentsiaal istuda Bellus Furnituri uuel diivanil?

Eks ikka Soomes ja Rootsis. Need kaks ekspordimaad teevad kogumahust kahe peale 50 protsenti.

Kuidas te kasvava nõudlusega toime tulete?

Oleme tänavu investeerinud tootmisliinidesse ja hoonetesse umbes 20 miljonit krooni. Käivitasime oma Kose tehases vooditootmise ja kohe-kohe saab meie põhitehases Haljalas valmis 2500 ruutmeetri suurune juurdeehitis.

Oleme tänavu juurde palganud umbes 60 inimest ja lähinädalail kavatseme juurde võtta veel 20–25 inimest.

Kust te töökäsi leiate?

Umbes pool meie töötajaskonnast on pärit Ida-Virumaalt, peamiselt Püssist ja Kiviõlist. Iga päev sõidab Haljala ja Ida-Virumaa vahet kaks korda päevas meie buss – toob inimesed kohale hommikuseks ning õhtuseks vahetuseks.

Äkki oleks targem hoopis käivitada tootmistsehh Ida-Virumaal?

Ei, läheks liiga killustatuks. Tootmist on ikkagi väga hea organiseerida ainult ühes hoones. Tegelikult meil on väike õmblustsehh Narvas, kus töötab 14 õmblejat.Ja meil on juba tootmistsehhid üle Eesti laiali – üks Kose ja teine Räpina vallas.

Bellus Furnituri edukas kiiluvees seilab tegelikult veel kaks firmat: Haljalas asuv OÜ Halver Puit ja Räpina lähedal tegutsev OÜ Varola, kes vorbivad allhanke korras puitkarkasse teha. Miks te ise pehme mööbli jaoks karkasse ei valmista?

Mõlemad nimetatud firmad teevad meile karkasse ja mõlemal on väga hästi läinud. Esimesed kolm aastat lõime me ise karkasse kokku, aga siis võtsime suuna vaid pehme mööbli valmistamisele. Me ei tahtnud hakata endale rajama saekaatrit, sest see oleks nõudnud lisaruume ja -investeeringuid. Leidsime, et targem on osta see teenus sisse.

Lõpptoodangut ehk pehmet mööblit teha on ka tulusam?

Ei ütleks, et tulusam on. Arvan, et karkassitootjatel on see niinimetatud juurdehindlus meie omaga sarnane. Ja ega karkassi tootmine pole ju ka üle mõistuse keeruline.

OÜ Bellus Furnitur

* asutatud 08.07.1997* asukoht Haljala alevik* tegevusala pehme mööbli tootmine* omanikud vennad Rikard Mikael ja Rolf Kristjan Relander* töötajate arv: 240 (2007), 348 (2008), 314 (2009)* müügitulu mullu 332 miljonit krooni, kasum enne makse 60 miljonit

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077