Autor: Anne Oja • 11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene oligarhid ootavad Latvenergo erastamist

Venemaa peaminister Vladimir Putini ärimeestest sõbrad Juri Kovaltšuk ja Gennadi Timtšenko ootavad hetke, mil Latvenergole käppa peale panna, vahendas portaal rus.db.lv ajakirja Otkrõtõi Gorod.

Kovaltšuk ja Timtšenko tahavad arendada Lätis oma äri ja kasutada riiki tugialana Euroopa anastamisel, kirjutas ajakiri Venemaa endisele energeetika ala aseministri Vladimir Milovi sõnadele toetudes. Huvide keskmes on Latvenergo ja vedelgaasi terminali ehitus.

Milovi sõnul on Forbese rikaste edetabeli 67. mehel Kovaltšukil (vara väärtus 950 miljonit dollarit) ja 36. koha omanikul Timtšenkol (vara väärtus 1,9 miljardit dollarit) täiesti kindlad Lätiga seotud ärihuvid.

"Ma ei saa rääkida konkreetsetest sidemetest Läti poliitikutega, kuid laienemist kõikvõimalikesse sfääridesse, kaasa arvatud energeetikasse, ei alustanud nad nalja pärast. Muide, Kovaltšuki poeg Boriss juhib praegu Inter RAOd, mille bilanssi kogutakse väga erinevad varad. Neil on täiesti arvestatav võrk välisvaradest," rääkis Milov.

Küsimusele, kas nende varade hulka võiks kuuluda ka Latvenergo, vastas Milov: "Kui neile antakse selline võimalus, kavatsevad nad minna järjekorda seisma." Gaasiterminali suhtes oli Milov konkreetsem. "Olen kuulnud jutte, et nad tahavad konkurente edestada. Venemaa tahab tegeleda veeldatud gaasi tootmisega ja suurim projekt ses vallas kuulub just Timtšenkole."

Ettevõte Itera Latvija pöördus juba Läti majandusministeeriumi poole sooviga vedelgaasi terminali ehitada. Jutt käib 500 miljoni euro suurusest investeeringust, kuid Itera Latvija eitab praegu seotust Timtšenkoga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077