Autor: Väinu Rozental • 6. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOP: uus luud pühib kulud kokku

Jätkame kokkuhoiupoliitikaga - soetame efektiivsemat tehnikat ja optimeerime tööprotsesse -, kinnitab ASi Eesti Energia Kaevandused värske tegevjuht Veljo Aleksandrov ja lubab, et kaevurite päeva traditsiooniline tähistamine ei kao kuhugi.

Küsimustele vastab Ida-Virumaa TOPi võitjafirma, ASi Eesti Energia Kaevandused (endine Eesti Põlevkivi) tegevjuht Veljo Aleksandrov.

Täna täpselt kuu aega tagasi asusite ettevõtet juhtima. Kas pilt juba ees, kuidas jätkate?

Vanad olijad ütlevad, et ettevõttest tervikpildi saamiseks kulub pool aastat, kuid mingi pilt on mul muidugi juba olemas.

Jätkame kokkuhoiupoliitikaga. See, mida on võimalik optimeerida toote omahinnas, tuleb ära teha. Minu eesmärk on olla tellija soovide paindlik täitja ehk me peame jätkusuutlikult põlevkivi ette andma ja oma klientidega hakkama saama.

Majandusaasta algab meil aprillis ja tänavu esimesed kuus kuud on näidanud käibe kasvu. Üritame majandusaasta lõpuks jõuda kolme miljardi krooni lähedale.

Kas see tähendab ka põlevkivi hinna tõusu?

Ei pruugi tähendada, hinnatõus oli eelmisel aastal. Samas muidugi kulud, eriti just keskkonnatasud ja elektrikulud, on päris palju suurenenud.

Meie jaoks on kõige olulisem näitaja põlevkivi tonnaaž ja see näitaja on suurenemas. Kui eelmisel majandusaastal müüsime 13,7 miljonit tonni põlevkivi, siis tänavune prognoositav müügimaht on 16,8 miljonit tonni. Ja eks meie eesmärgid on seotud ka uute kaeveväljadega.

See tähendab, et te ei pane vaid vanu kaevandusi kinni?

Kaevanduste sulgemine on teatud ajaperspektiivis täiesti tavaline protsess. Näiteks Aidu karjäär läheb kinni kahe aasta pärast. Samas otsime asemele uusi võimalusi. Päevakorda võib tulla Estonia kaevanduse mahtude suurendamine ja uus Kiviõli kaevanduse väli on algstaadiumis, aga me tegeleme sellega juba väga tõsiselt.

Eelmisel majandusaastal tõusis tähelepanuväärselt ettevõtte kasum. Mille tõttu kasum tõusis?

Kulude optimeerimise ja töötajate arvu vähendamise, samuti tehti mullu investeeringuid vähem. Mõju oli ka põlevkivi hinna tõusul.

Kas plaanis veelgi tööjõudu vähendada?

Ma olen liiga vähe ametis olnud, et sellele küsimusele lõplikult vastata. Praegu on meil palgal ligi 3000 inimest. Ja ega optimeerimine ei tähenda vaid töötajaskonna vähendamist. Optimeerimine seisneb ka muus - alates tööprotsesside tõhustamisest kuni efektiivsema tehnika soetamiseni.

Ega kokkuhoiupoliitika tuhinas ometi kaevurite päeva tähistamist ei likvideerita?

Küsimus pole kaevurite päevas, vaid ürituses kui sellises. Et Eesti Energia Kaevandused on suure kontserni üks osa, ei tähenda seda, et me nüüd ajalugu vähem väärtustaksime.

Millisena prognoosite tulevat aastat?

Näen pilti, mis on võrdlemisi sarnane eelmise ja tänavuse majandusaastaga - käive kasvab, aga kasvavad ka kulud. Kui vaatame ärikasumi rida, siis sellel real võib olla number isegi väiksem.

Mis saab põlevkivist, kui kaugemas tulevikus ehitatakse Eestisse näiteks tuumajaam?

Põlevkivi tarbimisbilansis kasvab põlevkiviõli osatähtsus. Kuidas elektrienergia tootmisega edasi ja sellest tulenevalt põlevkivivajadusega - näitab lähiaeg.

Nii et Eesti Energia Kaevandused jääb Ida-Virumaa kõige olulisemaks ettevõtteks ka tulevikus. Kuidas koostöö valdadega ja maavalitsusega praegu on?

Olen avatud koostööks. Kavatseme jätkuvalt rääkida asjadest õigete nimedega ja oma soove väga jõuliselt taotleda. Samas, koostöö ja otsused sünnivad alati diskussiooni käigus.

Võitja

AS Eesti Energia Kaevandusedasutatud 01.01.1920kuni 15.06.2009 kandis ärinime AS Eesti Põlevkiviasukoht Ida-Virumaa, Jõhvimaavarade kaevandamine ja turustamineainuomanik AS Eesti Energiatöötajate arv (1. aprilli seisuga): 3420 (2008), 3195 (2009), 2979 (2010)

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077