Autor: Aivar Hundimägi • 30. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõisa ellujäämisstrateegia

Majanduskriisi ajal oli minu ellujäämisstrateegiaks enda ettevõtete jagamine kolme gruppi. See grupeerimine kehtib kõigi Eesti ettevõtete kohta, rääkis Mõis Äriplaanil esinedes.

"Ka mulle tuli majanduskriis üllatusena. Vältisin ettevõtete konsolideerimist, emaettevõttele laenu või kohustuste võtmist. Kaks minu osalusega ettevõtet on ka pankrotistunud, teistel pole häda midagi,“ lausus Mõis, kelle osalusega ettevõtteid on kõigis kolmes grupis. Pankrotis on Mõisa osalusega Kodumajagrupp ja Alsberg.

Mõisa liigituse kohaselt jagunevad ettevõtjad kolmeks: esimeses liigas on kriisikindlad hinnatõstajad, teises liigas on visad kohanejad ja kolmandas liigas on lõpetajad.

„Kriisikindlad hinnatõstjad on eeskätt monopolid, kelle hüüdlauseks on, et hinnatõusu põhjustavad sisendid ja meist ei sõltu midagi, meie oleme kõik teinud ja me ise ei saa midagi enam teha, kui ainult hinda tõsta,“ iseloomustas Mõis. Ta ütles, et esimesena tuleb kohe meelde Eesti Energia, kes on sel aastal tõstnud juba kolmel korral hinda ja järgmisel aastal tõuseb hind jälle.

Mõisa sõnul on keeruline saada teada, kui sageli Eesti Energia hinda on tõstnud, sest sellist infot energiafirma oma kodulehel ei avalda. 

Energiasektor ja teised monopolid on ka hea magus sektor, sest nende kasumi suurus ja investeeringute maht on seadusega paika pandud. „Kasumi mittesaamine on ebaseaduslik ja ma olen õnnelik, et olen ka sellesse valdkonda sattunud,“ märkis Mõis ja lisas, et tema silmad ei näe tõenäoliselt kunagi, kuidas Saaremaa ja mandri vahel praamiühendust korraldav firma võiks jääda kahjumisse.

Jüri Mõis ise on Freenergy ASi  kaudu üks OÜ Nelja Energia omanikest ja läbi firmade üks suuremaid taastuvenergia toetuse saajaid. Mõisa ja tema äripartneritega seotud kahe töösoleva tuulepargi peale on kogunenud 150 miljonit krooni puhaskasumit, millest 24,3 miljonit määrati omanikele dividendideks.

Lisaks viidi mõlemast tuulepargist mullu juhtimis- ja edukustasudena välja 7,1 miljonit krooni. Need tasud liiguvad juhtimisteenust osutavasse OÜsse Nelja Energia, millest osanikud on viimase nelja aastaga võtnud omakorda 30 miljonit krooni dividende.

Mõisa liigituse järgi on teine grupp ettevõtjaid visad kohanejad, kelle jaoks praegu olulisemateks küsimusteks konkurentsivõime tagamine ja võlaprobleemide lahendamine.

Kolmanda grupi moodustavad lõpetajad, kes ütlevad, et käive on kadunud ja nüüd algab likvideerimine või pankrotiprotsess. „Likvideerimine on ilusalt öeldud, tegelikult tuleks kasutada väljendit ettevõtte omaniku poolt hülgamine,“ märkis Mõis. "Hukkuvad ettevõtjad on tänaseks kõik selgunud," oli Mõis veendunud, et olukord enam hullemaks ei lähe.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077