Autor: Hannes Sarv • 24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus kuulutas kalafarmi pankroti välja

Pärnu maakohus kuulutas täna välja Audrusse 7 miljardi kroonise hiigelinvesteeringuga kalafarmi planeerinud ASi FjordFresh Holding pankroti. Pankrotiavalduse esitas ettevõtte praegune juhatus eesotsas taani suurärimehe Karsten Reega, ent eelmised juhid proovisid seda vaidlustada.

Hoolimata FjordFresh Holdingu endise juhatuse liikme Alar Oppari kohtule saadetud vastuväidetest kuulutati ettevõtte pankrot siiski välja.

Ree põhjendas pankrotiavalduse esitamist üleeile, öeldes, et firma endised juhid, kalafarmi projekti siinsed eestvedajad Thorben Gronkjaer Nielsen ja Oppar on teda petnud. Välja tõi ta ridamisi omapoolseid kahtlustusi. Üks neis puudutas näiteks maade ostmist, millele kalafarm pidi rajatama. Ree väitel kulus selleks 10-12 miljonit Eesti krooni, kuid talle öeldud hind oli Taani kroonides. Etteheiteid endisele juhtkonnale oli tal veel, mistõttu ta investeeringust loobuda otsustas. Samuti ei tahtnud ta olla seotud pistiseasjaga, millesse on segatud Oppar, Nielsen ja ka FjordFresh ettevõttena. Pistisesüüasja hakkab Harju maakohus arutama oktoobris. Juuli alguses vahetas Ree välja ettevõtte juhatuse ja augustis esitas pankrotiavalduse kohtule.

Nii Nielsen kui Oppar lükkasid Ree süüdistused kolmapäeval tagasi. Oppari kohtule saadetud selgitustes teavitas ta nii kohut kui pankrotihaldurit omapoolsest arvamusest, et sisuliselt proovib taani suurärimees Ree teiste investorite arvelt firmast väljuda. Põhjus lihtne – tema kohalikud taani ärid ei ole nõnda hästi edenenud ja ta soovib seetõttu investeeringust loobuda. „Kokkuvõttes tahangi juhtida Pärnu Maakohtu tähelepanu asjaoludele, et minu arvates üritab KRH ära kasutada Eesti kohtusüsteemi kitsalt oma huvides, mis võimaldaks sellel ettevõttel väljuda kavatsuste protokolliga FFH (FjordFresh Holding – toim) ees võetud kohustustest, tekitades sellega Audru kalafarmi investeerimisprojektiga seotud kolmanda poole võlausaldajatele ja kaasinvestoritele olulist kahju.“ avaldas ta kohtule. Kohustuse suurus, mille Ree endale võtnud on, ulatub Oppari sõnul 39,2 miljoni euroni (613 miljonit krooni – toim).

FjordFresh Holdingu võlad ulatuvad 47 miljoni kroonini, varasid on ettevõttel aga 5,6 miljoni krooni eest. Suurimaks võlausaldajaks on Karsten Ree Holding ApS, mis andis ettevõttele investeeringuks allutatud laenu summas 1,6 miljonit eurot (25 miljonit krooni).

Taust: FjordFresh Holding AS:

Omanik: KRF Holding OÜ

KRF Holding OÜ omanikud:

Karsten Ree Holding ApS – Karsten Ree

FGBW Finanz AG – Franco Bianchi

Kalafarmi projekti investoriteks olid läbi ettevõtete ka Jaanus Murakas ja Alar Oppar.

Allikas: äriregister, Alar Oppar

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077