Autor: Anne Oja • 18. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transneft ostab Novorossiiski sadama

Transneft ostab Novorossiiskis koos ettevõttega Summa Kapital sadamaoperaatori aktsiate kontrollpaketi, kirjutas Vedomosti.

Sellega hakkavad Transneft ja Summa Kapital, mis omavad juba Primorski sadamat, kontrollima kogu naftatransiiti Venemaa Euroopa-osas.

Ajaleht Kommersant kirjutas, et tehingu tulemusena tekib Venemaa suurim stividorettevõte, samas pole konkurentsiamet tehingut veel heaks kiitnud.

Tehing ise toimub kahes etapis: algul ostab Novorossiiski sadamaoperaator 100% Primorski kaubasadama aktsiatest ja siis ostavad Transneft ja Summa Novorossiiski sadama. Mõlemad tehingud toimuvad üheaegselt.

Tehingu maksumust ei avalikustata. Transnefti president Nikolai Tokarev on varem hinnanud Primorski sadama maksumuseks 5 miljardit dollarit. Samas maksab sadama aktsiate kontrollpakett praegu Londoni börsil 1,5 miljardit dollarit.

Novorossiiski sadama omanikuks on praegu 50,1% ulatuses sadamajuhi Aleksandr Ponomarenko pereliikmed ja riigiduuma saadik Aleksandr Skorobogatko. Ülejäänud 20% kuulub ärimees Arkadi Rotenbergile, 20% riigile ning 5% Venemaa raudteedele.

Transneft nurises juba ammu tariifidega, mida Novorossiiski sadamaoperaatorile maksis. Transnefti suuraktsionäriks on 78,1%ga Vene riik ja selle kaudu voolab välismaale 93% Venemaal kaevandatavast mustast kullast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077