Autor: Sirje Rank • 8. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa seab ELis tõkkeid Poola LNG terminalile

Saksamaa seab tõkkeid LNG terminali ehitamisele Poola, millest saaks konkurent Nord Streami gaasijuhtimele, kirjutab täna ajalehes Wall Street Journal avaldatud arvamusloos rahvusvaheline energiakonsultant ja Atlandi Nõukogu Euraasia Keskuse teadur Alexandros Petersen.

Poola terminal hakkaks konkureerima Nord Streami gaasijuhtmega – gaasi tarnimine Poolale on aga üks tegur, mis Nord Streami torujuhtme Saksamaa jaoks tasuvaks teeks, kirjutab autor.

Nii nagu Poola ja teised Saksamaa naabrid püüdis omal ajal Espoo konventsioonile viidates pidurdada Nord Streami torujuhtme rajamist Läänemerre, kasutab Saksamaa nüüd sama argumenti Poola gaasiterminali ehituse pidurdamiseks ja on Brüsselisse esitanud ametliku kaebuse, kirjutab Petersen.

E.On Ruhrgasi ning BASF/Wintershalli ja Gazpromi esindajad (Nord Streami osanikud) teevad Brüsselis samal ajal väidetavalt aktiivset lobitööd, et Poola vedelgaasiterminali projekti keskkonnaküsimused uuesti üle vaadataks.

Augusti lõpus hääletas Saksamaa vastu 80 miljoni euro eraldamisele Euroopa Liidu vahenditest Poola Swinoujscie LNG terminalile.

Poola sõltub praegu väga suurel määral Venemaa gaasist. Terminal, mis läheks käiku 2014. aastast, võimaldaks Poolal 30-40% oma gaasitarbest rahuldada impordiga muudest riikidest.

Autor taunib Saksamaa käitumist, mis on enda riigi energiahuvide kaitsel muust Euroopast mööda läinud ja kindlustanud omale priviligeeritud otseühenduse Venemaaga. Sellest ei oleks iseenesest veel midagi, ent  hoopis teine asi on püüd takistada teisel liikmesriigil oma energiaportfelli mitmekesistamist, nendib autor.

Ühtlasi oleks see järjekordne punktivõit Venemaa peaministrile Vladimir Putinile, kes ei häbene tunnistada, et energia on oluline hoob poliitikas.

Euroopa Komisjon otsustab Poola LNG terminali rahastamise selle kuu lõpus. Energiavolinik Günther Oettinger on sakslane. Komisjonil on võimalus näidata, et jutud ELi ühtsest energiapoliitikast pole üksi soovmõtlemine, kirjutab Petersen.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077