Autor: Romet Kreek • 7. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina tähistab majandusreformide edulugu

Eile tähistas Shenzhen 30 aasta möödumist Hiina majandusreformide algusest, milleks olid kohal tippkommunistid president Hu Jintao eestvedamisel ning ka Hongkongi rikkaim inimene Li Ka-Shing.

Preisdent Hu lubas, et see Lõuna-Hiina linn jätkab ka edaspidi erimajandustsoonina tegutsemist. Piirkond oli esimene erimajandustsoon Hiinas.

Endine Hiina juht Deng Xiaoping nõudis Shenzhenis erimajanduspiirkonna loomist, mis on muutnud Hiina maailma suuruselt teiseks majanduseks. Piirkonna 30 000 elanikuga kaluriküladest on saanud 8,9 miljoni elanikuga metropol. Selles linnas avati Hiina esimene börs ning piirkonnas jätkuvad majanduseksperimendid.

Deng käis välja idee erimajandustsoonide loomisest 1979. aastal. Augustis 1980 said Shenzhen, Zhuhai, Shantou koos Guangdongiga eristaatuse. Muude meetmete seas anti neile maksusoodustusi, et meelitada piirkonda Hongkongi tööstusgigante ning välismaiseid otseinvesteeringuid.

1992. aastal pidas Deng Shenzhenis seeria kõnesid teemal, et majandusreformid peavad jätkuma. Shenzheni börsi ees seisab Dengi ausammas. Sellel börsil on täna noteeritud enam kui tuhat ettevõtet.

Dengi reformide algusest on Hiina majandus kasvanud kolme aastakümnega enam kui 90 korda. Teises kvartalis möödus Hiina majandus ka Jaapanist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077