Autor: Ain Alvela • 25. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TOPides esikohal lastetoidu valmistaja ja veetootja

Täna Äripäeva Tööstuse ajakirjas avaldatud Toiduainetööstuse TOP-i võitis lastetoitude valmistaja OÜ Estmilk Production, Joogitootjate TOP-is tuli esikohale joogivee valmistaja OÜ Saare Foods.

Eelmise ja üle-eelmise aasta majandustulemuste põhjal edukaimaks toidutootjaks platseerunud OÜ Estmilk Production on omaaegsest kurikuulsast ja mitmeid pankrotte läbi elanud Rapla piimatööstusest välja kasvanud Vene kapitalil ettevõte, mis toodab peaasjalikult laste toidusegusid. Ettevõtte põhiline turg on Venemaa ja teised endise Nõukogude Liidu riigid.

Estmilk Productioni Vene päritolu emafirma Nutritek Groupi strateegiline tootmisharu on keskendunud lastetoitudele, Raplas pühendutakse täie võimsusega just nende tootmisele. Esimesed katsetused selles osas tehti juba 2005. aasta lõpus.

Parima joogitootja tiitli pälvinud OÜ Saare Foods tegutseb joogivee tootjana alates aastast 1998. Tosina aastaga on ettevõte jõudsalt arenenud, viimaseks suuremaks saavutuseks ütleb Saare Foodsi juhatuse esimees Meelis Lonn logistika-jaotuskeskuse avamist Tallinnas. 2007. aastal aga läbis firma Saaremaa tootmisüksus põhjaliku renoveerimiskuuri, mis võimaldas oluliselt suurendada tootmismahtu. 

Toiduainetööstus (sh joogitööstus) annab ligikaudu 2% Eesti sisemajanduse koguproduktist ja 8% tööstustoodangu ekspordist ning meil töötab umbes 4% hõivatutest.

Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp tunnistas, et 2009. aasta oli toiduainetööstusele küllaltki keeruline katsumuste aeg – nii sise- ja välisnõudluse vähenemine tõi kaasa tootmismahtude languse.

2009. aastal toodeti toiduainetööstustes kokku 15,8 miljardi krooni eest toodangut, mis moodustas töötleva tööstuse kogutoodangust 21,6%. Võrreldes eelneva aastaga vähenes  toiduainetööstuse toodang umbes 20%, sh eksport tegi läbi 12% suuruse langemise.

"Väikeses Eestis oli majanduslangus üks järsemaid, mis näitab meie tugevat seotust ja sõltuvust maailmaturu olukorrast," tõdes Potisepp. "Majandussüsteem meie ümber kujunes niivõrd eriliseks, et ellujäämiseks tuli ettevõtete juhtidel teha kogu aeg väga olulisi otsuseid."

Suurim sektor Eesti toiduainetetööstusest on piimatööstus (25%), järgnevad liha- (20%) joogitööstus (17%) ning leiva- ja pagaritööstus (12%).

Kui 2008. aastal eksporditi toodangut 5,1 miljardi krooni eest, siis 2009. aastal vähenes eksport 4,48 miljardi kroonini – langus 12%.

Kõige rohkem eksportisid piimatöötlejad (26,1% kogu toidutööstuse ekspordist), järgnesid kalatöötlejad (20,5%) ning liha- ja joogitoojad. Kõige väiksem on pagaritööstuste eksport, vaid 2%.

Toiduainetööstuse TOP 10

1. OÜ Estmilk Production2. AS Tallegg3. OÜ Tarplani Kaubandus4. AS Eesti Pagar5. AS Maag Lihatööstus6. AS Maag Piimatööstus7. AS Tartu Mill8. AS Rakvere Lihakombinaat9. AS Krapesk10. OÜ Rai Grupp

Joogitootjate TOP 10

1. OÜ Saare Foods2. OÜ KalevVesi3. AS A. Le Coq4. AS Altia Eesti5. AS Värska Vesi6. AS Rõngu Mahl7. AS Kravond8. AS Liviko9. AS Viru Õlu10. OÜ Taako

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077