Autor: Koit Brinkmann • 9. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fjodor Berman: BLRT soovitakse üle võtta

Dividendide teema on kattevari, kommenteeris tööstuskontserni BLRT Grupp juht ja suuromanik Fjodor Berman ettevõtte osade aktsionäride soovi saada firmast dividende.

"On äärmiselt ebameeldiv ja kahetsusväärne saada teada, et inimesed, kellega oled üle 20 aastat koos töötanud, peavad kulissidetaguseid läbirääkimisi ettevõtte ülevõtmiseks," lisas ta intervjuus.

Vastuseis BLRT dividendide mittemaksmise poliitikale on kogu aeg tuha all hõõgunud. Sel aastal lahvatas leek, kui ka suuraktsionärid Valeri Kovalenko ja Mihhail Gnidin dividendisooviga välja tulid?

BLRT Grupi nõukogu ja juhatuse poliitika on ja on olnud investeerida kogu teenitud kasum ettevõtte arengusse. Selline lähenemine on ennast õigustanud tugevate majandustulemuste näol ka ülemaailmse majanduskriisi ajal. BLRT on aastatega muutunud tugevaks ja saanud Baltikumi üheks suuremaks ja paremaks tööstusettevõtteks ning tööandjaks.

Dividendide teema kerkis üles viimasel aktsionäride koosolekul ette teatamata, kui Valeri Kovalenko tegi ettepaneku maksta välja sada miljonit kroone dividende. Eelnevalt Kovalenko seda teemat ühelgi juhatuse koosolekul ei tõstatanud, kuigi nüüdseks on selgunud, et salajasi läbirääkimisi peeti.

Aktsionäride enamus ei toetanud esitatud ettepanekut. Toon siinjuures välja mõned argukmendid: esiteks toimus Baltikumi suurima laevaehitusettevõtte Baltija ost Leedus. Tehingu hind on konfidentsiaalne, aga võin öelda, et tegemist on väga suurte summadega. Ostujärgselt toimub Baltija kahe laevaehitusettevõtte – Baltija ja senise BLRT Leedu laevaehitusettevõtte – restruktureerimine, mis samuti nõuab väljaminekuid.

Teiseks ehitab Elme Messer Gaas üht kaasaegseimat tööstuslike gaaside tehast Dnepropetrovskis Ukrainas. Projekti algatajad BLRT Grupp ja Saksa Messer Grupp on võtnud vastu otsuse finantseerida see projekt omadest vahenditest, kuna Ukrainas ei olnud võimalik kasutada selleks pankade vahendeid. Tegemist on ligi poole miljardi kroonise projektiga.

Allkirjastatud on leping analoogilise tehase ehituseks Liepajas Lätis. Samuti on juhatus võtnud vastu otsuse suurte projektide kohta Kaliningradis, Leedus ja Eestis. Spetsialistid ja konsultandid peavad ka läbirääkimisi uute võimalike ostude üle Baltikumis ja Skandinaavias.

Lisaks nõuavad suured laevaehitusprojektid kestusega 2-3 aastat – näiteks Saaremaa Laevakompanii uued laevad ning WindLift – mahukaid finantsvahendeid poole kuni ühe miljardi krooni ulatuses, et ettevõte ei kaotaks likviidsust.

Kolmandaks on sada miljonit krooni tähelepanuväärne summa. Sellise summa väljamaksmise planeerimiseks oleks korrektne käitumine planeerida see aasta eelarvesse. Eelarve koostamise protsessis Kovalenko ettepanekuid dividende välja maksta ei esitanud.

Mida see tähendab ettevõttele, kui suuraktsionärid on omavahel tülis ning käib võimuvõitlus?

On äärmiselt ebameeldiv ja kahetsusväärne saada teada, et inimesed, kellega oled üle 20 aastat koos töötanud, peavad kulissidetaguseid läbirääkimisi ettevõtte ülevõtmiseks. Dividendide teema on lihtsalt kattevari.

Kas teil oli kontoris avalik konflikt Valeri Kovalenkoga, misjärel Kovalenko kutsuti eelmisel kuul juhatusest tagasi?

Enne aktsionäride koosolekut mulle teadaolevaid eriarvamusi ei olnud. Alles koosoleku käigus selgus, et eelnevalt on peetud salajasi läbirääkimisi minu selja taga. Üllatus oli seda suurem, et Kovalenko oli järk-järgult eemaldunud ettevõtte juhtimisest juba mõne aja jooksul, sekkumata ettevõtte ellu ja osalemata juhatuse koosolekutel. Näiteks eelmise aasta jooksul viibis Kovalenko puhkusel 117 päeva ning sellel aastal on puhanud juba 62 päeva.

Pärast aktsionäride koosolekut sai teatavaks, et kasutades juriidilisi skeeme on BLRT aktsionäriks saanud ettevõte Reve Parisien OÜ, mis alates 2. juunist on ostnud kokku BLRT aktsiaid. Eeldan, et sellist, piraatlusega sarnanevat pahatahtlikku ülevõtmist koordineerib läbi Reve Parisieni Kovalenko väimees Aleksandr Zaporoztsev. Lähiajal esitavad meie advokaadid vastavad dokumendid kohtusse.

Mulle teadaolevalt on Reve Parisien tänaseks ostnud 2500kroonise hinnaga aktsia kohta 47 aktsiat kuuelt BLRTs mittetöötavalt inimeselt.

Kui tõene on info, et tehases töötavaid väikeaktsionäre on juhtkonna poolt survestatud enda osalust müüma? Viimastel päevadel on toimunud hulgaliselt tehinguid BLRT Grupi aktsiatega.

Minule teadaolevalt selliseid asju tehtud ei ole. Enamgi veel. Paljud BLRTs töötavad ja mitte töötavad aktsionärid otsustasid ise ruttu müüa oma aktsiad juhatusele, et säilitada ettevõtte stabiilsus ja areng. Sest enamiku aktsionäride jaoks on ettevõtte areng ja stabiilsus kõige olulisem. On üks konkreetne näide, kui inimene, saades teada toimuvast, pöördus meie poole sooviga müüa oma aktsiad nominaalhinnaga ning põhjendas küsitud hinda sellega, et tema ei soovi teenida kerkinud probleemidelt.

Kui õiglaseks peate BLRT Grupi aktsiate eest makstavat hinda (A-aktsia eest 120 000 krooni ning B-aktsia eest 4000-5000 krooni)? Firma väärtuse – ca 6,4 miljardit krooni – järgi võiks A-aktsia maksta 7,6 miljonit krooni ning B-aktsia 385 000 krooni.

Firma tegeliku turuväärtuse ehk õige ja õiglase hinna saaks teada börsile minnes. BLRT aga ei ole börsiettevõte, mis tähendab, et pakutud hinnad on spekulatiivse iseloomuga. Seda enam, et gruppi kuuluvad mitmed suured tehased mitmes erinevas riigis. Kui eelmisel, majanduskriisi aastal, mil kaotasime sadu miljoneid kroone, ei oleks me omanud finantsressursse (oleksime need näiteks dividendidena välja maksnud), oleksime täna väga nukras seisus ja aktsia hind oleks nullilähedane nagu on juhtunud paljude Baltikumi ja Euroopa ettevõtetega.Ka paljud väikeaktsionärid, kes pole 15 aastat dividende saanud, ootavad neid.

Kas tüli lahenduseks võiks olla kompromiss, et BLRT Grupp maksab teatud osa kasumist dividendideks?

Tänane eesmärk ongi lõpetada ebameeldivad ning ettevõttele ohtlikud protsessid ja arendada ettevõtet edasi. Kui ei ole tegemist börsiettevõttega, siis tänases makormajanduslikus olukorras on dividende maksta ohtlikule teele minek. Samas ei välista ma tulevikus ei dividendide väljamaksmist ega BLRT börsil noteerimist.Olen ka ise aktsionär ning sooviks dividende, kuid valin alati tee, et muuta ettevõte veel tugevamaks ning säilitada nende 5000 inimese töökohad, kes on ennast BLRTga sidunud.

Lõpetuseks soovin rahustada kõiki töötajaid, aktsionäre ja BLRT käekäigust huvitatud inimesi, et stabiilsus on jälle saavutatud. Täna kuulub BLRT kontrollpakk inimestele, kes toetavad minu nägemust ettevõtte arengust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077