Autor: Indrek Kald • 29. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering pakub elektritootmise huvilistele nüüd rohkem infot

Tänasest Eleringi koduleheküljel avaldatud andmed planeeritava elektritootmise kohta annavad ülevaate, milliste tootmisvõimsustega on tulevikus riigi elektritarve kaetud.

Antud info kättesaadavus peaks firma teatel võimaldama investoritel langetada kuluefektiivsemaid otsuseid ja tagama tõsistele huvilistele suurema juurdepääsu elektrivõrguga liitumiseks.

Võrgueeskirja muudatuse alusel on Eleringi veebilehel tänasest kättesaadavad andmed, kuhu, millal ja mis võimsusega elektritootmist soovitakse põhivõrguga ühendada. Need annavad elektritootmisse investeerida soovijatele ülevaate planeeritavate tootmisvõimsuste paiknemisest.

Samuti loob info liitumistaotluste ja -pakkumiste kohta liituda soovijatele võimaluse teha senisest paremini koostööd tingimustes, kus võrk pole ulatuslike liitujate poolt finantseeritavate võrgutugevdusteta piisav, et kogu planeeritavat tootmisvõimsust üle kanda.

Teabe kättesaadavus kõigile huvilistele loob eelduse liitumisvõimsuste liikumise nende tootjate kätte, kes ka reaalselt tahavad tootmist arendada, kinnitas Elering.

Tänase seisuga on elektritootmise põhivõrku ühendamiseks sõlmitud liitumislepinguid koguvõimsusega ligi 824 MW ning liitumispakkumisi on Elering väljastanud 2546 MW ulatuses. Võrdluseks, eelmise nädala keskmine elektri  tarbimisvõimsus oli 700 MW päevas.

Eesti elektrisüsteemihalduri Eleringi veebilehelt leiab info põhivõrguga liitumiseks sõlmitud liitumislepingute ning ettevõtte poolt väljastatud liitumispakkumiste kohta. Võrgueeskirja muudatusega on avalikud andmed ka liitumispunkti asukoht ja liitumispinge, elektrijaama nimi, elektrijaama tüüp, liitumisvõimsus, võrku lülitamise aeg. Nimekirja uuendatakse jooksvalt.

Liitumispakkumine sisaldab kliendile kuuluva elektripaigaldise põhivõrguga ühendamise skeemi, parameetreid, liitumisega kaasnevate kulutuste kalkulatsiooni ja prognoositava liitumistasu suurust.

Elektrisüsteemihaldur Elering vastutab Eesti elektrisüsteemi toimimise eest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077