Autor: Anu Jõgi • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osa Soome liha ja piima tänasest Venemaale ei pääse

Vene impordipiirangud vähendavad tänasest toidu eksporti Venemaale, kirjutab Kauppalehti.

Venemaa teatas eelmisel nädalal, et piirab Soome liha- ja piimatoodete vedu alates 23. juulist. Sisseveokeelu sai kokku 14 Soome ettevõtet, kelle seas on Valio, Atria ja HK Ruokatalo kõrval ka Snellman, Saarioinen ja jäätisetootja Ingman Ice Cream.

Peamiseks Soome piimatoodete impordikeelu põhjuseks nimetas ajaleht Vedomosti eelmisel nädalal toorpiima pikaajalist säilitamist enne töötlema asumist. Soomes on selleks ajaks keskmiselt 50 tundi, lisas ajaleht Venemaa järelevalveametnikele tuginedes. Venemaa normide kohaselt  tuleb toorpiima töötlema asuda juba esimese ööpäeva jooksul.

Yle Uutiset kirjutab, et piimatootjal Valiol puudutavad piirangud kuut meiereid, kust läheb muidu päevas kümneid veoautotäisi kaupa Venemaale.

Valio välistegevuse eest vastutava juhi Veijo Meriläineni sõnul on kavas toorpiimatoodete valmistamist vähendada. „Näiteks piima, hapukoore ja jogurtitoodang väheneb. Üle jäävast piimast toodame lattu pikema säilivusajaga tooteid – võid ja juustu,“ lisas ta.

Kui impordipiirangud lahenevad paari nädalaga, ei mõjuta need Valio töötajaid. „Mõnes meie tehases on Venemaa impordi osa nii suur, et piirangute püsimajäämisel peame muutma toodanguvalikut, mis tähendab ümberkorraldusi,“ märkis Meriläinen.

Lihatootja Atria Soome juht Juha Gröhn märkis, et neil pole Venemaale ekspordi osa kuigi suur, aga Venemaa on olnud kodumaise tarbimise tasakaalustaja. „Eriti sealiha tootmises on Venemaal oluline koht, sest saame sinna hea hinnaga müüa selliseid osi seast, mis Soomes kaubaks ei lähe,“ lisas Gröhn.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077