Autor: Katariina Krjutškova • 14. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GASELL: Sulgkerge hingamise aasta

Tänu Borgile on teismelistel Solarise toidupoe ees eriilmeliste pinkidega kogunemiskoht. Need, kes aga istunud Komeedi kohvikus või Artise väärtfilmikeskuses, on ehk märganud ka luminofoorvalgustitega Priit Pärna karikatuuridega diivaneid. Kõik see on puhas Eesti toodang.

"Oi, Solarise tulek andis ikka tervele Eestile tööd," meenutab Borgi juht Mart Jõhvikas. Pehme mööbli tootja täitis möödunud aastal meelelahutuskeskuse jaoks ligi miljonikroonise eritellimuse. Jõhvikas sülitab kolm korda üle õla, sest õnneks pole diivanite läbikukkumisest teada antud.

Sihtgrupiks lääne rikkad

Kassi aastal sündinud Jõhvikas kulgeb pehmelt Borgi diivanite vahel. Ja võtab siis istet 6400eurosel ehk väikeauto hinnaga pardisulgedega ja tammepuust jalgadega diivanil. Pardisulgedel on paremad rootsud, diivan hingab rohkem ning on vetruvam. Luksuslikest omadustest hoolimata ütleb Jõhvikas, et sellel on küljes ikkagi müügitrikk. Vähemalt sakslaste peal see nipp töötab, sest diivan just neile lähebki. "See ostjaskond sõidab Ferraridega poe ette ja läheb valib diivani välja," ütleb Jõhvikas. Talle küll ei meeldi stereotüüpidesse laskuda, kuid siiski tunneb mees heameelt, et saab valmistada pehmet istumisalust väiksele ja rikkale tarbijagrupile. Saksamaal läheb juba nii hästi, et Borg avab tuleval aastal Berliini teises kvartalis ligi 110ruutmeetrise poe. Eesmärk on jõuda ikka Saksa diivanitega võrdsele põrandapinnale.

Möödunud aastal sisenes Borg Inglismaa turule, pääsedes paari oma diivaniga inglaste traditsioonilisse Healsi sisustustarvete kaubamajja.

Borg on saanud EASilt ka kaks korda messitoetust. Messilt saab Jõhvika sõnul hea hoo sisse. "Viimased kaks aastat oleme tööd intensiivselt enda ressursist teinud koos EASi messiabiga. Pärast messi on aur ja toss väljas ning tulistame enda inertsist edasi," sõnab Jõhvikas. Mõeldud on ka EASi eksporditoetusele, kuid Jõhvikas nendib, et tal ei jää tormilise töö juures taotluste vormistamiseks aega.

Haare Lätist Lapimaani

Jõhvikas tõuseb pardisulgedega diivanilt püsti ja temast jääb maha istmiku jälg. Selliseid jälgi tehakse Borgi diivanitele aastas kümneid, võib-olla isegi sadu tuhandeid. Kuigi Jõhvikas pole täpset statistikat teinud, läheb pool toodangust avalikesse ruumidesse. Jõhvikas paotab, et just läks mitu konjakitooni nahktugitooli Eesti Gaasile. Borgi mööblit võib kohata teistegi nimekate ettevõtete, nagu Elioni, SEB, Swedbanki ja LHV esinduslikes ruumides.

Jõhvikas võtab kätte pardisulgse padja ja klopib selle läbi. Täna saab võrreldes eelmise aasta algusega juba sulgkergelt hingata. Nüüd on isegi Lätist sahinaid kuulda, kuid sealne areng on aeganõudev. Pealegi tuleb augustis ja septembris täita tellimus Lapimaa hotellide ning suusakeskuste tarvis.

number korra kasvasid aastatel 2006-2008 nii OÜ Borg käive kui ka kasum, käive 4,39 ja kasum 4,04 korda. Äripäeva kiiresti arenevate firmade üldedetabelis andis see tänavu 126. koha.

üle 4

Pehmel mööblil on tänu heale hinnale ja tasemele minekut

"Pehme mööbli tootjatel läheb juba peaaegu aasta hästi, sest turg on taga," ütleb mööblitootjate liidu tegevdirektor Ain Tats.

Sellest annab märku ka soomlastest vendadele Rolf ja Rikard Relanderile kuuluv mööblitööstus Bellus Furnitur OÜ. Tatsi sõnul läheb Bellusel samuti vaid ülesmäge. Möödunud aastal tegi ettevõte rekordkäibe ja -kasumi, vastavalt 332 miljonit ja 59 miljonit.

Borgi ja Bellust ühendab vaid see, et mõlemad toodavad pehmet mööblit ja ekspordivad. Kuid Borg täidab tellimusi ja Bellus toodab massidesse. Kas tõesti elab eurooplane nii hästi, et vajab järjest uusi diivaneid? "Ei usu, et nõudlus on üldiselt kasvanud," kommenteerib Belluse üks omanik Rolf Kristian Relander. "Võib-olla on suudetud siit rohkem müüa." Tema sõnul on eeliseks hind. "Mõned Soome ja Rootsi tootjad on ropult kallid," lisab Relander.

Borgi otseseks konkurendiks võib Eestis lugeda perefirma T&T Mang AS, kes on sisutanud nii Apollo raamatupoed, Rahva Raamatu kaupluse kui ka Tartu kliinikumi. Ka see ettevõte töötab vaid tellimustega ja varustab pehme mööbliga välismaad.

Ettevõtte üks omanik Tiina Mang räägib, et kui nende mööblil on disaineri nimi peal, siis Borgi kõigil toodetel mitte, mis võib tähendada, et osa Borgi toodangust võib olla kataloogidest maha viksitud.

Mang lisab aga, et üldiselt disaineri nime järgi mööblit ei osteta, vaid oluline on hind ja kvaliteet. Borgi kvaliteedi kohta pole ta enda sõnul midagi halba kuulnud.

Mööblitootjate seas liikusid küll hiljuti jutud, et T&T Mangil läheb hapusti, kuid omaniku sõnul on ettevõte kasumit tootnud jaanuarist ja kriisi selgroog murdus juba sügisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077