Autor: Fredy-Edwin Esse • 8. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõpp odavale made-in-china ajastule

Paremat palka ja töötingimusi nõudvad töötajad on kuulutamas lõppu odavale tootmisajastule Hiinas, mis aitas riigil muutuda kogu maailma tööstuse selgrooks.

Viimase kahe kuu jooksul toimunud terve rida streike on äratuskell paljudele välismaistele firmadele, kes sõltuvad Hiina madalatest kuludest, et olla piiri taga konkurentsis. Hiinas, kus töölised olid varem valmis tegema mida tahes, et pääseda isolatsioonist, on nüüd töötajad nõudmas suuremat osa kasumist.

Samal ajal on valitsus survestamas välismaiseid firmasid tegema investeeringuid, mis riigi arvates tooks sisse suuremat kasumit, nagu kõrgtehnoloogia. Mitmed firmad on kasumi teenimisel juba hätta sattumas, viies tootmist üle veelgi rohkem sisemaale või teistesse arengumaadesse, äärmisel juhul isegi tagasi läände.

„Hiina on läbi elamas väga dramaatilist perioodi, kus suurfirmad on juba alustanud lahkumist. Me võime neid märke juba kohata,“ ütles 22 aastat Hiina tootjaid lääne firmadega kokku viinud Rick Goodwin AP-le. „Mul on 15 väga suurt klienti. Minu ülesanne on neile parimat nõu anda ja ma ütlen nii nagu asjad on. Pange kiivrid pähe, sest asi muutub inetuks,“ ütles Goodwin, kelle sõnul on suurimateks muredeks rahulolematud töölised ja raskesti ettearvatavad valuutakursid.

Samuti on erinevatel põhjustel mitmed arenenud sektorid nagu farmaatsia, biotehnoloogia ja teised loodusteadustega seotud ettevõtted enda tootmist Hiinast ära viimas, nähes ohtu kulude tõusus ning soosides teiste riikide poolt pakutavaid stiimuleid. „Bioloogiateadusega seotud ettevõtted on toomas enda tootmist tagasi Ühendriikidesse. Mõningatel juhtudel on Ühendriikides tegutsemine muutunud odavamaks,“ ütles konsultatsioonifirma Emptoris direktor Sean Correll AP-le.

Sama saatus võib tabada ka kirjastajaid. Tavalise 334-leheküljelise kõvakaantega raamatu tootmine maksab Hiinas umbes 44 või 45 USD senti pluss veel 3 senti transport, ütles Goodwin. Samasuguse raamatu tootmine maksab Ühendriikides hetkel 65 kuni 68 senti. „Kui hinnad peaksid tõusma umbes poole võrra, siis on tegu samade hindadega nagu USA-s, kuid kaupa ei pea ootama 30 päeva või kauem,“ sõnas Goodwin.

Vaatamata viimase aja kallinemisele on hiinlaste palgad endiselt kaugel maas ameeriklaste omadest, kuigi erinevad uuringud näitavad, et Hiina on enda väiksema kulu eelist kaotamas. 2008. aastal vastu võetud tööseadusega on inimesed nüüdseks palju teadlikumad enda õigustest ning tööjõumaksumus on sellest ajast peale kasvanud 15% aastas. 2007. aastal kadusid ka maksusoodustused välismaistele ettevõtetele ning maa-, vee-, energia- ning transpordikulud on järjest kallinemas.

Kõige hiljutisemas uuringus leidis restruktureerimisfirma Alix Partners, et lõppkulude poolest oli Hiinas tootmine kallim kui Mehhikos, Indias, Vietnamis, Venemaal ning isegi Rumeenias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077