Leedu kaalub energiafirma börsile viimist

Leedu kaalub riikliku energiafirma ning rea teiste riigile kuuluvate ettevõtete börsile viimist, et kaasata erakapitali – tegemist on ühe osaga ulatuslikust avaliku sektori reformist, kirjutab Financial Times.

„Energia on esmane prioriteet, kuna suured investeerimisprojektid nagu uus tuumareaktor vajavad kapitali, ütles lehele Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Pankurite sõnul mõjuksid aktsiate esmasemissioonid, mis Kubiliuse sõnul võiksid aset leida tuleval aastal, hästi Leedu börsi arengule ning parandaks riigiettevõtete juhtimist, mille arvele langeb neljandik SKPst.

„Neil firmadel on head eelised rahvuslikeks tšempionideks saada,“ ütles SEB Enskilda ettevõttepanganduse juht Zygintas Macenas.

Täielikku erastamist valitsus siiski ei plaani, ettevõtted jäävad jätkuvalt riigi kontrolli alla.

Riiklikke firmasid ootavad ulatuslikud ümberkorraldused. Neljapäeval avaldas valitsus ülevaate riigisektori firmadest, millest nähtub, et nende kapitali tulusus jääb oluliselt alla Euroopa sarnastele firmadele. Kavandatavate reformide seas on plaan luua valdusettevõte, et firmad otsese poliitilise kontrolli alt välja viia ning panna piir korruptsioonile ja raiskamisele.

Leedu enam kui 300 riigifirma vara väärtus on ca 6,6 miljardit dollarit (81,84 mld krooni). Mullu teenisid need firmad tulu 8,46 miljardit litti (38,3 mld krooni) – pea pool sellest elektrienergiast. Muude varade seas on metsamaa, raudteed ja ülejäänud transpordi infrastruktuur.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara