Autor: Sirje Rank • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA valitsus suurendab kontrolli BP üle

USA valitsus nõuab kütusefirmalt BP ette teavitamist, kui firma kavatseb suuremaid tehinguid, mis mõjutavad firma tulevikku – aktsiaosaluse või varade müüki.

See on järjekordne märk sellest, kui tähelepanelikult Barack Obama valitsus BP iga liigutust jälgib ning kui huvitatud ollakse sellest, et BP Mehhiko lahe naftakatastroofi järel tegutsemist jätkab, kirjutas Financial Times.

BP on küll nõustunud looma 20 miljardi dollari suuruse fondi katastroofi tagajärgede likvideerimise kulude katteks, kuid pankrot mõjutaks võimalike tulevaste kohustuste täitmist.

Kiivalt jälgitakse ka võimalike uute investorite kaasamist. BP ei ole küll USA firma, kuid arvestades ettevõtte ulatuslikku tegevust USAs ja naftapuurimislitsentse, läheks iga katse kaasata mõnd investorit väljastpoolt USAd või mõnd riiklikku investeerimisfondi USA välisinvesteeringute komitee lauale, mis hindab investeeringuid riikliku julgeoleku seisukohast.

BP teatas esmaspäeval, et suudab reostuse likvideerimise kulud katta ilma uusi aktsiaid emiteerimata, tõrjudes spekulatsioone, et firma püüab leida strateegilist investorit. Küll aga püüab BP ärgitada firma investoreid Lähis-Idas BP-sse täiendavaid investeeringuid tegema, kirjutas FT.

Mehhiko lahe naftaplatvormi plahvatusest aprillis, kus hukkus 11 inimest, on firma aktsiad kukkunud ligi 50%.

Liibüa kõrge naftaametnik ütles esmaspäeval, et riigi investeerimisfond peaks BP-sse investeerima, et kasutada ära raskustes firma aktsia praegust odavat hinnataset.

Ajaleht The Times kirjutas täna, et BP on USA valitsuse nõudmistega nõustunud.

Mure BP rahandusliku seisu pärast kasvab ning lehe andmeil on Briti valitsus koostamas kriisikava puhuks, kui Mehhiko lahe naftakatastroof firma pankrotti viib.

BP on tänaseks kulutanud katastroofi tagajärgedega toimetulekuks 3,12 miljardit dollarit. Tegemist on rängima keskkonnakatastroofiga USA ajaloos. Purunenud puuraugust paiskub Mehhiko lahte iga päev hinnanguliselt 60 000 barrelit naftat – kokku suudetakse praegu koguda ca 25 000 barrelit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077