Autor: Jaana Pikalev • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amet: vabaturu määr arvestati enne majanduslangust

Konkurentsiameti raudtee- ja energiateenistuse juhataja Külli Haab ütles Äripäevale, et analüüsis välja tulnud fakt, et elektriturg avanes vähem kui 35% põhjusel, et vabatarbija määratlus arvestati tuginedes majanduslanguse eelsetele andmetele.

"Vabatarbija määratlus, mis vastab turu avanemisele 35% arvutati 2009 a. alguses, tuginedes majanduslanguse eelsetele andmetele ehk 2008 aasta statistikale," selgitas Haab fakti, et vabaturu osakaal oli analüüsi andmetel vaid 28,5%.

Seetõttu määraski majandus- ja kommunikatsiooniminister kahe aasta tagusele statistikale tuginedes vabatarbija suuruseks tarbimismäära 2 GWh aastas. "Vahepealsel ajal on seoses majanduslangusega toimunud oluline langus ka elektritarbimises ja sellest tulenevalt ei anna 2 GWh tarbimisega tarbijad enam kokku 35% turu mahust," kommenteeris Haab.

Tänane regulatsioon vastab seadusele, vabatarbija määratlus on 2 GWh ja alates 2011 a. 1. jaanuariks määrab minister uue vabatarbija määratluse, märkis energiateenistuse juhataja.

Taust

Täna kehtiv elektrituruseadus sätestab, et vabatarbija on tarbija, kes kasutab elektrienergiat selles tarbimiskohas, kus kalendriaasta jooksul ühe või mitme liitumispunkti kaudu on tarbitud vähemalt 2 GWh elektrienergiat.

Alates 2011. aasta 1. jaanuarist on vabatarbijaks tarbija, kes kasutab elektrienergiat selles tarbimiskohas, kus kalendriaasta jooksul ühe või mitme liitumispunkti kaudu on tarbitud elektrienergiat vähemalt selles koguses, mille määrab majandus- ja kommunikatsiooniminister hiljemalt 2010. aasta 30. septembriks nii, et vabatarbijaks olevate tarbijate poolt 2009. aasta jooksul tarbitud elektrienergia kogus moodustab vähemalt 35 protsenti sama kalendriaasta elektrienergia tarbimise kogumahust.

Samal põhimõttel määrab majandus- ja kommunikatsiooniminister 2012. aasta vabatarbija tarbimiskoguse nii, et vabatarbijaks olevate tarbijate poolt 2010. aasta jooksul tarbitud elektrienergia kogus moodustab vähemalt 35 protsenti sama kalendriaasta elektrienergia tarbimise kogumahust, ja teavitab sellest Euroopa Komisjoni.

Alates 2013. aasta 1. jaanuarist on kõik tarbijad vabatarbijad.

Allikas: Konkurentsiamet, Külli Haab

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077