Autor: Romet Kreek • 6. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silmapiiril terendab vasepuudus

Suured vasetootjad hoiatavad, et pakkumine on piiratud ajal, mil kasvab mure üleilmse majanduse seisukorra suhtes, kirjutab Bloomberg.

Londoni Metallibörsil indikeerivad hinnad, et 2011. aasta lõpus tõuseb vase hind 6519,50 USA dollarini tonnist  Seda on 1,2 protsenti praegusest hinnast rohkem.

13 Bloombergi poolt küsitletud analüütikut 14st ootavad tuleval aastal vase puudust. Samas on vasekauplejad liiga pessimistlikud, kuna madalad hinnad pärsivad kulutusi kaevandustele, mis viib suurema vasepuuduseni tulevikus, kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud, kes 12kuu perspektiivis ootavad 8050 dollarist vase tonnihinda.

„lühikeses perspektiivis ootame majanduskasvu aeglustumist ja ülepakkumist, kuid pikaajaliselt paistaad lood head,“ kommenteeris vaseturu arenguid Delta Global Advisorsi peaökonomist Michael Pento.

Codelco juhatuse esimees Diego Hernandez ütles juunis, et kõrgemad kulud ja madalama vasesisaldusega maak tähendavad, et uut üleilmset pakkumist lisandub väga aeglaselt. Freeport-McMoRan Copper & Goldi finantsdirektor Kathleen Quirk ütles, et uued leiud on ekstreemselt haruldased ja väga tagasihoidlikud pakkumise vaatevinklist.

Kaevanduskompaniid ei suuda juba praegu täita analüütikute poolt neile pandud kõrgeid ootuseid, kuna vasemaagi kvaliteet on madal. Kauplejate tähelepanu on hetkel nõudlusel. Isegi, kui vasenõudlus stagneerub, peavad vasemaagi kaevandajad arendama uut pakkumist, ütles Quirk 4. juunil. Deutsche Banki andmetel on viimase kahe aastakümnega keskmine vase sisaldus maagis kahanenud 26 protsenti. Macquaire Bank prognoosis, et tuleva aasta vasepuudus saab olema suurim alates 2004. aastast.

Rio Tinto mais tehtud presentatsioon näitas, et viimase kümne aasta leidudest suurem osa vajab sügavamalt kaevandamist, kui eelnenud kahel aastakümnel. 2008. aastal kulus umbes 95 USA senti ühe naela vase kaevandamiseks karjääris võrreldes 1,33 dollariga maaaluses kaevanduses. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077