Autor: Sirje Rank • 5. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plaan: Sahara päike Euroopat soojendama

Rootsi-Šveitsi ABB ning paljud teised suurfirmad soovivad osaleda hiigelprojektis, mis toodaks Sahara päikesest Euroopale energiat, kirjutas Svenska Dagbladet.

Idee tundub ahvatlev – Sahara on maailma suurim kõrb, kus temperatuur võib tõusta enam kui 50 kraadile ning kus pole kuigi palju inimesi, keda suurte energiarajatiste ehitamine häirida võiks. Koht oleks ideaalne energia toomiseks nii Põhja-Aafrikale kui ekspordiks Euroopasse, et asendada osa praegu fossiilsetest kütustest toodetavast energiast.

Projekti praktilise teostamisega on aga seotud hiiglaslikud probleemid – see eeldab elektrienergia transporti tuhandete kilomeetrite taha ilma suuremate kadudeta, efektiivset tootmist, et hiigelinvesteering ära tasuks ning poliitilist koostööd. Seda nii Euroopa riikide vahel – mis nii kuluka projekti puhul on raske – kui ka koostööd Põhja-Aafrika riikidega, millest osad võivad olla ebastabiilsed ja omavahel või Euroopa riikidega konfliktis.

Kõigist takistustest hoolimata nihkub projekt edasi – aasta tagasi lõi grupp suurettevõtteid initsiatiivgrupi Desertec, mis püüab plaanile hoogu sisse anda. Grupiga on teiste seas liitunud ABB, Siemens, Eon ja RWE, ent samuti Deutsche Bank ja Munich Re.

Projekti maksumuseks on hinnatud 400 miljardit eurot ning esimesed tarned võiksid aset leida 10 aasta perspektiivis.

Aastaks 2050 võiks süsteem tarnida 15% Euroopa ja lõviosa Põhja-Aafrika elektrienergia tarbest, kirjutas leht.

Suurim väljakutse on elektri transport Euroopasse, kuid siin on viimastel aastatel tehnoloogia kiiresti arenenud, ütles lehele ABB HVDC osakonna juht Per Eckemark. Tänasel päeval on elektrienergia transport sedavõrd efektiivne, et kadu 1000 km peale ei ületa 3%. Taolist tehnikat kasutatakse juba ka näiteks Brasiilias ja Hiinas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077