Autor: Jaana Pikalev • 3. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enics Eesti müügikasv sügiseks üle 20%

ASi Enics Eesti juhatuse esimees Kalle Kuusik ütles Äripäevale, et nende müügimaht võib sügiseks tõusta rohkem kui viiendiku võrra, siiani on tootmismahud olnud kevadkuudel väikses tõusvas joones.

Elektroonika tootja, kes hiljuti värbas 120 uut töötajat, näeb toodangu ja müügimahtude kasvamist aasta teises pooles. Siiski on juba sarnaselt üldise statistika näitajate järgi ka Enicsil müügis väike pluss sees.

„Eelmine kuuga võrreldes eelmise aastaga oli kuskil 5% kõrgem, aga kui nüüd vaadata edasi, siis alates juulist kerkib kuskil 15% ning edasi ka 20% ringis või isegi rohkem,“ rääkis Kuusik. Tema sõnul värvatud inimesed automaatselt müügimahtu kevadel ei tõstnud. „Reaalne tõus hakkab juulist,“ selgitas mees.

„Meil on uus klient ja uued projektid ning müügitõus põhiliselt sellega seotud,“ selgitas Kuusik, kelle hinnangul tootmismahud jõuavad tippu sügiseks.

Kuusiku sõnul näitab varasem kogemus, et olenevalt tööstusharust võib öelda, et elektroonikatööstuses esineb sesoonsust kevadperioodil ja jõulude eelsel ajal. „Tööstuselektroonika sektoris on olnud oluliselt stabiilsem ja hooajalisust pole esile tulnud,“ täpsustas ta.

Juhi hinnangul telliti suve perioodi eel rohkem selleks, et kindlustada suveperioodi tarbeid. „Suvel ilmselt tellitakse vähem,“ arvas Kuusik ja lisas, et selgem on pilt sügisel, kui on näha, tegelikku olukorda. “Siis näeme, kas kasv on jätkusuutlik või jääb samale tasemele kevadeperioodiga,“ lausus Kuusik, kes rõhutas et on ettevaatlik väga suureks optimismiks.

Juhi sõnul on probleeme olnud ka, et materjali kättesaadavusega, mistõttu paljud kliendid on kevadel väikseid varusid soetanud, et kindlustada oma müüki. Seetõttu telliti kevadel rohkem, sõnas Kuusik.

Et juht on pigem tagasihoidlik arvamuses riigi majandus- ja ekspordikasvu üle, põhjendas Kuusik, et mõned märgid teevad ettevaatlikuks ehkki positiivseid tunnuseid on palju.

„Mõnede klientide puhul on vajadused püsinud eelmise aasta tasemel, mõnel on tõusnud 10%,“ tõi ta näiteks. Samuti on kasv elektroonikatootjal tulnud siiski pigem uuest kliendist, mida ei saa võrrelda üldise maailma majanduse arenguga. „Ma ei ütleks, et me võiks väga julgelt veel kasvuplaane teha,“ ütles Kuusik.  Ettevõtjana vaatab ta ettevaatlikult, kuidas sügisperiood areneb, sest praegu segab suvi veel kaarte.

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted 2010. aasta mais 17% rohkem toodangut kui eelmise aasta mais. Sel perioodil ületas toodang eelmise aasta taseme enamikus tööstusharudes. Töötleva tööstuse toodangu kasvu mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud ? elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes ligi poolteist korda, ning puidutöötlemine, mis kasvas 27%.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077