Autor: Anne Oja • 23. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikutehingud meelitasid Eesti Panga elektribörsile

Eesti Pank otsustas elektrienergiat börsilt osta, kuna keskpank saab sealt elektrit reaalse turuhinnaga ning 2011. aastast on võimalik hinnatippe tulevikutehingutega maandada, rääkis Äripäevale Eesti Panga haldusosakonna juhataja Tarvo Seenmaa.

"Lisaks sisaldas pikaajalise elektriostu lepingu sõlmimiseks küsitud indikatiivne pakkumine märgatavat elektrihinna tõusu. Ilmselt oli pakkuja arvestanud fikseeritud hinna sisse kõik võimalikud riskid," märkis haldusjuht.

Seenmaa ütles, et Eesti Pank ostab börsilt elektrit vahendaja kaudu, mis leiti konkursiga. "Valisime soodsaima pakkumise teinud Nordic Power Management OÜ," lausus ta.

"Kui peaks selguma, et Eesti Pangale börsilt energiaost siiski ei sobi, saame alati kuulutada välja riigihanke fikseeritud hinnaga tarnija leidmiseks. Senine lühike kogemus aga näitab, et börsilt elektrienergia ostmine on olnud majanduslikult kasulikum. Täpsemaid järeldusi saab siiski teha aasta möödudes," ütles Seenmaa.

Ta tõdes, et Eesti Panga peamiseks eesmärgiks elektribörsile minekul oli asjaolu, et nende maja tarbimine ületab seaduses sätestatud 2 GWh piiri ja börsihinnaga loodeti kuludes kokku hoida, mitte ahvatlev võimalus elektrienergia tulevikutehingutega spekuleerida.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077