Autor: Anne Oja • 13. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet hindab elektrituru avamise määra

Konkurentsiamet uurib praegu, kas Eesti avas elektriturust 35% nagu Euroopa Liidule lubanud on või osutus avatud turuosa plaanitust tõepoolest väiksemaks.

RKASi juhatuse liige Elari Udam märkis, et elektribörsile minejate ring võib lähiajal suureneda.

Kuna tõenäoliselt ei õnnestunud Eestil esimesel katsel elektriturgu 35%liselt avada, nagu seaduses kirjas on, võidakse tarbimispiir 2 GWh-lt aasta kohta allapoole tuua.

 Majandusministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel ei soostunud Äripäevale veel ütlema, kuidas vaba turu osa suurendatakse.

"Ettevõtjate 2 GWh piir on määratud 2008. aasta tarbimise andmete põhjal. Konkurentsiamet koostab praegu analüüsi, kui suure osa moodustas 2009. aastal nende tarbijate elektritarve kogutarbimisest," sõnas ta.

"Mõned elektrimüüjad on avaldanud kahtlust, kas 35% turu avatus on ikka tagatud või mitte. Tegemist on nendepoolsete subjektiivsete hinnangutega," kommenteeris asekantsler.

"Konkurentsiameti analüüsi põhjal saab näha, kas ka tegelikult on elektriturg avatud vähem kui 35%. Samas ei tähenda puudujääk ilmtingimata 2 GWh piiri muutmist, erinevaid lahendusi on teisigi. Ootame analüüsi tulemused ära ning siis räägime konkreetsetest lahendustest, kui probleem tegelikult ka tekib," ütles Kisel.

Konkurentsiamet tegeleb veel andmete kogumisega ega osanud sel nädalal prognoosida, millal analüüs valmib.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077