Autor: Anne Oja • 9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantsinstrumendid panevad elektriäri keema

2011 saab Nord Pooli Estlinki hinnapiirkonnas ilmselt kaubelda ka finantsinstrumentidega, mis annab Nord Pool Spoti ja Eleringi hinnangul siinsele elektriärile hoopis teise mõõtme.

Millalgi müüs Nord Pool oma finantsinstrumentidega tegeleva osa Nasdaqile. „Oleme aga ka ise huvitatud, et finantsinstrumendid siia jõuaks, sest see paneb turu paremini käima, rääkis Nord Pool Spoti tegevjuht Mikael Lundin tänasel pressikonverentsil Äripäeva küsimusele vastates.

Eleringi juht Taavi Veskimägi sõnas: „Me oleme seotud elektrimüügi füüsilise poolega, aga oleks väga hea, et oleks ka finantsinstrumendid. Me võiksime teha järgmise pikema sammu aastal 2011.“

Veskimägi lisas, et Eleringi soov oleks, et Estlinki hinnapiirkonnas hakkaks toimuma ka piirioksjonid.

Veskimägi nimetas Estlink 1 seejuures potentsiaalseks pudelikaelaks, kuna kaabli võimsus on praktiliselt kogu aeg kasutuses. „Nõudlus Estlink 2 rajamiseks on olemas,“ lausus ta.

Kui Estlinki kaablite kaudu pääseb senisest rohkem elektriga kauplema, tõuseb Estlinki hinnapiirkonna elektrienergia hind Soome elektriga samale tasemele. Praegu on siinne hind pisut odavam, märkis Veskimägi.

Samas juhtus Nord Pool Spoti andmetel maikuus paaril korral, et elektrienergia hind Estlinki hinnapiirkonnas ületas elektribörsi süsteemitasu.

Tipptundidel on hinnad Estlinki ja Soome hinnapiirkondades samad.

Veskimägi mainis täna, et kolme Balti riigi süsteemihaldurid on teinud ühise avalduse, et nad kuuluksid Nord Pool Spoti omanikeringi nagu põhjamaade süsteemihaldurid seda kuuluvad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077