Autor: Anne Oja • 28. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uvic: hakkame Läti asemel tootma Jüris

Uvic hakkab varem Daugavpilsi lihakombinaadis toodetut valmistama Jüris ja on teinud selleks juba ka täiendavaid investeeringuid, rääkis Äripäevale aktsiaseltsi finantsjuht Markus Kirsberg.

Järgnevad Markus Kirsbergi vastused Äripäeva küsimustele.

Uvic on hiljuti rääkinud laienemisplaanidest Lätis ja Leedus. Kas see tähendab, et teil on praegu Lätis teisigi tütarettevõtteid või midagi uut sihikule võetud, mida kavatsete omandada või on laienemisplaanidel kriips peal?

Uvicu laienemisplaanid on jõus. Plaanime oluliselt laiendada oma kohalolekut Läti ja ka Leedu turgudel. Grupil on müügiorganisatsioon nii Lätis kui Leedus. Lisaks omame osalust Läti jäätisetootjas. Me ei otsi praegu aktiivselt täiendavaid investeerimisobjekte.

Läti portaal ütleb, nagu polnud Uvicul Daugavpilsi lihakombinaadi saneerimiskava elluviimiseks piisavalt raha. Kas see vastab tõele? Mis tegelikult toimub?

Saneerimiskava kinnitamisel ei olnud kunagi arutlusel, et Uvic peaks neile rahalisi vahendeid juurde andma. Saneerimiskava koostati ilma täiendava kapitali lisamiseta. Daugavpilsi lihakombinaat (DGK) töötas alates eelmise aasta juunist maksejõuetuskaitse all ning sellel ajal oli tegemist jooksvalt tasuva tegevusega. Otsuse saneerimiskava mitte kinnitada ja pankrot välja kuulutada tegi esimese astme kohus ning Lätis ei saa sellele otsusele apellatsiooni esitada. Kohtu otsus ei ole meie hinnangul motiveeritud ning jätab olulised aspektid ning argumendid tähelepanuta.

Mida Daugavpilsi lihakombinaadi likvideerimine Uvicule ja Läti lihaturule tähendab?

DGK likvideerimine tähendab, et Uvic toodab varem Daugavpilsis toodetut edaspidi oma Jüri tehases, samuti müüme neid tooteid oma kaubamärgi all edasi. Oleme teinud selleks täiendavaid investeeringuid ning tootmine peaks saavutama selle aasta sügisel Daugavpilsi tehase mahud. See annab meile võimaluse paremini koormata oma tehast ning ka suhtelise kulude kokkuhoiu. Lisaks võimaldab tootmise koondamine ühte tootmisüksusesse tootmist vajadustele vastavalt fokusseeruda.

Uudises räägitakse ka võimalusest, et lihakombinaat antakse rendile. Kas seda plaanib Uvic või võlausaldajad?

DGK võlausaldajate koosolek toimub 11. juunil. Uvic on DGK kõige suurem võlausaldaja, millele kuulub üle poole kogu võlast. Võlausaldajate koosolekul otsustakse, mis edasi saab.

Mis oli võlausaldajatega puhkenud konflikti põhjuseks?

Konflikt oli vaid ühe võlausaldajaga, milleks oli Kraibank. Kõik teised võlausaldajad olid nõus jätkama saneerimiskavaga, mis võimaldas osalist nõuete tagasimaksmist kindlaks määratud aja jooksul. Pangale see ei sobinud ning kohati jäi mulje, et nende eesmärk oli pankrot, et siis hüpoteegipidajana kohe natukene raha saada, mitte aga saada kätte sisuliselt kogu raha, kuid pikema ajaperioodi vältel.

Milline oli Uvicu 2009. aasta käive ja kasum, milline Daugavpilsi lihakombinaadi käive ja kasum?

UVICu käive oli 265 miljonit ja kasum 25 miljonit krooni, Daugavpilsi käive 35 miljonit, kahjum 3 miljonit krooni. DGK kahjum on pärit aasta algusest, alates juulist oli kombinaat kergelt kasumlik.

Mida prognoosite Uvicule 2010. aastaks?

UVIC prognoosib 2010. aastaks käibe kasvu eelkõige seetõttu, et laieneme Baltikumi turgudel ning alustame eksporti Venemaale.

Tänu Läti Daugavpilsi lihakombinaadile saime lõplikult aru, kui arenenud ning prognoositav on ärikeskkond Eestis. Sellist tolerantsust võõramaiste investorite vastu, mida tunneme Eestis, ei ole me senini Lätis kohanud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077