Autor: Kadrin Karner • 26. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GASELL: Rootsi pitsaahjude tootja laieneb Viljandis

Viljandi vanas makaronitööstuses asub Rootsi firma Sveba-Dahlen AB tütarfirma, kus toodetakse toiduainetööstuses kasutatavaid küpsetusahje ja nende osasid, mida müüakse üle kogu maailma. Firma plaanib lähiajal tootmismahtu suurendada ja töötajaid juurde palgata.

Pooltoodete tootmisest on praeguseks jõutud sinnamaani, et väikepagariahjud, pitsaahjud ja kliimaseadmed valmistatakse suuremalt jaolt käsitsi ja pannakse kokku Viljandi tehases. "Sortimendi laienemine näitab usalduse kasvu meie vastu," rääkis Sveba-Dahleni juhatuse liige Marge Tirgo, kui esmaspäeval tehases ringi vaatasime.

Rohkem tootmist Eestisse

"Kui vahepeal oli hirm, et tõmbame (äri - toim) kokku, siis nüüd hoopis laieneme ja tulevikus tuuakse veelgi rohkem tootmist Eestisse," rääkis Sveba-Dahlen OÜ värske tegevjuht Simmo Soomets kontserni pikaajalistest plaanidest. Ta möönis, et osalt on Viljandi tehase laiendamise põhjus ka Rootsiga võrreldes odavam tööjõud.

Soomets ja Tirgo kinnitasid, et Sveba-Dahlen OÜ on sel aastal juba uusi töökohti loonud ja töötajaid palganud ning umbes viis inimest võetakse aasta jooksul veel juurdegi, misjärel töötab Viljandi tehases 55 inimest. "Sel aastal on plaanis investeerida lisaks 3 miljonit krooni vana hoone renoveerimiseks, kuhu tekib lisapinda tootmiseks, ja töötajate töökeskkonna parandamiseks. Kuigi eelmisel aastal soetasime Viljandi lähistele 22 000 ruutmeetrit maad, on suurematest plaanidest veel vara rääkida," ei soostu Tirgo kõike avaldama.

Soometsa sõnul muutub Viljandi tehas tulevikus lisaks tootmisüksusele ka rohkem logistikakeskuseks, kus hakatakse valmis seadmeid Euroopasse müügiks saatma ning ladustama. Tirgo sõnul on rahvusvaheline konkurents konteinerahjude tootjate seas suur ning Sveba-Dahleni grupi otsus on see, et tootmine peaks asuma ühes kohas ja see koht võiks olla Eesti.

Toorainet hangitakse ise

Tirgo sõnul liigutakse üha enam emaettevõtte tootmisüksusest iseseisvama ettevõtte poole. Kui siiamaani tuli pea kogu toormaterjal Viljandisse otse Rootsi emaettevõttest, siis nüüd tegeletakse sellega ise. "Üritame hankida (toorainet - toim) ka Eesti ettevõtetelt ja neile sellega tööd pakkuda," rääkis Tirgo.

Tootmistehnik Raul Järve, kes alustas ettevõttes keevitajana, täiendas, et sisse ostetakse peamiselt laserlõikus-, puhastus- ja pulbervärvimisteenust, mille maht on Sveba-Dahleni jaoks liiga väike, et ise vajalikke seadmeid soetada.

Majanduslangus ei läinud kauge kaarega mööda ka Sveba-Dahlenist, ütles Tirgo ning rääkis, et 2008. aasta lõpus koondati kaheksa töötajat. "2009. aasta veebruaris ja märtsis oli meil korraks isegi osaline tööaeg. Aasta lõpp läks see-eest paremini ja ka 2010. aasta algus on olnud parem," ütles ta. Selle aasta nelja esimese kuu käive on Sveba-Dahlenil olnud juba üle 10 miljoni krooni.

Eelmise aasta käibeks tuli 23 miljonit krooni ja kasumiks kujunes 800 000 krooni. "See oli meile suur üllatus, et nn suure kulude saneerimise juures jõudsime nii suurepärase tulemuseni," rääkis Tirgo. Selleks aastaks ootab juhatuse liige mullusest paremat tulemust.

Tegevjuhi sõnul on euro tulek nende jaoks väga oluline. "Näeme, et Skandinaavia ettevõtted on Eestisse tagasi tulemas," rääkis Soomets, kelle sõnul muudab euro hinnad ja laenud läbipaistvamaks ning seetõttu lihtsustub Eesti jaoks tulevikus ka kapitali liikumine. "Kuigi kroon on mulle emotsionaalselt oluline, on euro äri jaoks oluline."

Kommentaar

Kalle Jents

Viljandi linnapea

Sveba-Dahlen on üks tubli ettevõte, kes on tugevalt pildil Viljandis juba seetõttu, et on viimastel aastatel arenenud ja investeerinud.

Nende kaudu on ka välisinvesteeringud Eestisse tulnud. Minu meelest on tegemist väga stabiilselt arenenud ettevõttega. Loomulikult on iga töökoht oluline, ega neid palju praegu ei looda.

Ka linna üritustes on Sveba-Dahlen aktiivselt kaasa löönud. Neid võiks ka teistele Viljandi ettevõtetele eeskujuks tuua, sest tulevik on ikkagi neil, kes on elujõulised ja suudavad eksportida.

MIS ON MIS

Sveba-Dahlen

• Sveba-Dahlen OÜ registreeriti 1999. aastal, Sveba-Dahleni ajalugu Rootsis läheb tagasi 1948. aastasse.

• Sveba-Dahlen Groupi kuulub kolm ettevõtet: Sveba-Dahlen AB (Rootsis), Glimek AB (Rootsis) ja Wodschow A/S (Taanis).

• Sveba-Dahleni kontserni tooteid müüakse rohkem kui 60 riiki.

TASUB TEADA

Ühe ahju valmistamiseks kulub 30 töötundi

• Üks Viljandis toodetud S-seeria ehk small-seeria ahi maksab umbes 100 000- 115 000 krooni (ilma käibemaksuta).

• Nädalas toodetakse 18 ühikut ahjusid ja kergkappe, lisaks muud pooltooted töömahukate seadmete tarvis emaettevõttele.

• 30 töötundi kulub ühe ahju valmistamiseks Viljandi tehases.

• Ühe mehe tööna valmib Viljandi tehases 50-60 viie- või kuueliitrist visplit päevas. Suuremaid, 40-100-liitriseid valmib veidi vähem.

• Teisel poolaastal hakatakse Viljandis tootma tunnel-pitsaahjusid.

• Kokku on Viljandi tehasesse investeeritud üle 40 miljoni krooni.

• Sel aastal plaanitakse investeerida veel 3-4 miljonit krooni peamiselt töötajate töökeskkonna parandamisse.

• Viljandi tehas on praegu kontserni kõige efektiivsem.

NUMBER

• 23 miljonit krooni oli Sveba-Dahlen OÜ käive eelmisel aastal. Kasumit teeniti 800 000 krooni. Sellel aastal oodatakse mullusest paremat tulemust.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077