Autor: Indrek Kald • 21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuste toetusesoov ületab kolmekordselt EASi eelarvet

Tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetuste kolmandas voorus esitati EASile 169 taotlust, toetuste soov ületab vooru eelarve ligi kolmekordselt.

"Tööstusettevõtjate tehnoloogiainvesteeringu programmi kolmanda vooru vastu oli osalejate huvi võrreldes kahe eelmise vooruga üllatavalt suur. Heameelt valmistab, et keeruline majandusaasta on pigem innustanud ettevõtteid tuleviku suunal mõtlema ja investeeringuid kavandama," ütles EASi juhatuse esimees Ülari Alamets.

Ettevõtjad esitasid tehnoloogiaalaseid investeerimisprojekte EASile kogusummas kaks miljardit krooni, millest toetused moodustavad 676 miljonit krooni. Taotletavad toetused ületavad vooru eelarve ligi kolmekordselt. Taotluste keskmine toetussumma on neli miljonit ühe projekti kohta.

Taotlused esitanud ettevõtete keskmine lisandväärtus töötaja kohta oli 2009. aastal üle 370 000 krooni. Samas Eesti tööstuse keskmine näitaja langes alla 250 000 krooni töötaja kohta. Ettevõtted lubavad oma prognoosides lisandväärtust kasvatada 2012. aastaks tasemele 730 000 krooni töötaja kohta, mis ei jää oluliselt alla Euroopa Liidu keskmisele. Lisandväärtus on tootlikkuse näitaja, mis mõõdab tööjõukulu, kulumi ja kasumi summa suurust töötaja kohta aastas.

"Investeerimisotsuseid teevad ettevõtted, kes on juba täna konkurentsi- ja arenemisvõimelised. Taotlevate tööstusettevõtete majandusseis on hea, samas kiirendab riigipoolne tugi oluliselt investeerimisprotsessi ning teeb kättesaadavamaks ka teised finantseerimisallikad," ütles EASi ettevõtte võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello.

"Sellist võimendust vajab täna majanduslangusest välja tulev tööstus väga. Investeering ei too kaasa koheselt töötajate arvu kasvu ettevõttes, kuid toob kaasa olulise käibe kasvu, mis peatselt paneb ettevõtte ka uusi töötajaid värbama," selgitas ta.

Piirkonniti esitati kõige enam investeeringutaotlusi Harjumaalt, kust laekus EASile 89 taotlust, millele järgnes Tartu maakond 23 ning Ida-Virumaa üheksa taotlusega. Valdkondade järgi esitati enim taotlusi puidutööstusest, kust laekus 33 taotlust, metalli- ja masinatööstusest tuli 27 ning ehitusmaterjalide tööstusest 17 taotlust, järgnesid mööblitööstus, plastmassi- ja keemiatööstus 14 taotlusega.  Kolmandas voorus rahuldatakse taotlusi summas 229 miljonit krooni.

Toetuse saamise otsused tehakse 13. juuliks, toetust rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Esimese ja teise vooru 105 toetust saanud ettevõttest on tänaseks 33 investeeringu teostanud ning projekti lõpetanud. Seni pole ühtegi projekti investeeringuta katkestatud, kuid mõned toetust saanud ettevõtted on oma projektid 1-2 aastat edasi lükanud.

Tööstusettevõtte tehnoloogiainvesteeringute toetus on suunatud eelkõige väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele tootlikkuse, ekspordipotentsiaali ja lisandväärtuse kasvatamiseks. Tehnoloogiainvesteeringu toetusega peab kaasnema tööstusettevõtja laienemine, toodangu mitmekesistamine uute toodetega või tootmisprotsessi ümberkorraldamine. Investeeringuga ei tohi kaasneda ainult olemasoleva seadme asendamine ja väljavahetamine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077