Autor: Anne Oja • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maripuu: poliitikutel on kerge laenuspiraali tekitada

Riigi võlakirjade emiteerimiseks on vaja selgeid projekte, mida tahetakse rahastada ning tõhusat kontrolli, et hukutavast laenuspiraalist hoiduda, leiab Redgate Capitali juhtiv partner Veikko Maripuu.

"Mis puutub Eesti avaliku sektori võlakoormusse, siis reserv on siin kahtlemata olemas. Loomulikult on Eesti Energia rahastamisel üks võimalik variant võlg. Kui vaatame riigieelarve tulusid, tuleb vahe kuskilt katta ja Eesti võlakoormus hakkaks nii või teisiti tõusma," arutles Maripuu Ansipi plaani üle Eesti Energia investeeringuteks riigi võlakirju emiteerida.

Maripuu ütles, et Eesti riigi jaoks poleks need tegelikult esimesed võlakirjad. Võlgu on ka varem võlakirjadesse konverteeritud.

Intress sõltub Eesti riigi reitingust, võlakirjade emiteerimise ajast, võetakse arvesse makronäitajad ja avaliku sektori võlg. "Selles suhtes on kontekst igatahes positiivne, saaks suhteliselt head tingimused," avaldas ta arvamust.

"Kaudselt ma kindlasti ostaks Eesti riigi võlakirju, sest iga Eesti lugupeetud pensionifond ostaks oma riigi võlakirju," ütles Maripuu. "On muidugi retoorika küsimus, kas Eestil on üldse sellist instrumenti vaja, võib-olla saaksime ka ilma hakkama. Avaliku sektori võlakoormus on olnud väga madal, kuid erasektor on meil samas väga suure võlakoormusega, mis kasvas vahepeal lausa maailmarekordilise kiirusega."

Maripuu märkis, et valitsusel on võlakirjade väljalaskmiseks vaja väga selgeid objekte ja projekte ning tõhusat kontrolli. "Kui mingi projekt meeldima hakkab, on uuel valitsusel väga kerge jälle võlgu võtta. Sellist spiraali ei tohi aga tekitada," ütles ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077