Autor: Indrek Kald • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fingrid langetas EstLink 2 rajamise otsuse

Soome põhivõrgu ettevõte Fingrid langetas investeerimisotsuse, et rajada teine Eesti ja Soome vaheline merealune kaabelühendus Estlink 2.

Planeeritava merekaabli võimsus on 650 megavatti (MW) ning projekti kogumaksumus 320 miljonit eurot (viis miljardit krooni). EstLink 2 rajatakse koostöös Eesti põhivõrguettevõttega Elering. Projekti elluviimine eeldab äsja avatud elektrituru edukat käivitumist ning Euroopa Liidu investeeringutoetust saja miljoni euro (1,56 miljardit krooni) ulatuses. Euroopa Liidu lõplik otsus toetuse kohta tuleb lähinädalail.

Praegu toimib Eesti ja Soome vahel 350 MW võimsusega ühendus. Loodav uus ühendus tõstab riikidevahelisi ülekandevõimsusi ligi tuhande megavatini ja seega integreerib Balti elektrituru oluliselt suuremal määral Põhjamaade turuga, suurendades tervikuna Läänemere piirkonna elektri varustuskindlust, teatas Fingrid. Eesmärk on rakendada EstLink 2 kommertskasutusse 2014. aasta alguses.

Fingrid ja Elering on teinud ettevalmistustöid uue alalisvooluühenduse rajamiseks kolm aastat. Lõpule on viidud keskkonna, looduse-, vee- ökoloogia ja merepõhja uuringud, et  loataotlused vastaks õigusaktidele piiriüleste ülekandeliinide ja vette ehitamise osas.

Fingridi teatel on investeerimisotsuse jaoks vajalik, et Eesti elektriturg suurtarbijate lõikes oleks avatud ning toimiks hästi. Põhjamaade elektribörs Nord Pool Spot avas Estlinki hinnapiirkonna aprilli alguses. Fingrid ja Elering on rentinud umbes 250 MW ülekandevõimsusi Estlink 1 omanikelt Nord Pool Spoti käsutusse. Estlink 1 koguvõimsus on 350 MW.

Avatud elektrituru senised arengud on Fingridi kinnitusel olnud edukad. Elspot-turu elekter moodustab juba üle 20 protsendi Eesti turu elektritarbimisest, turg on  võtnud kasutusele peaaegu kogu läbi Estlink 1 pakutud võimsuse. Alates aprillist on Eesti ja Soome vaheline ühendus olnud Põhjamaade elektripiirkonna kõige tihedama liiklusega piirkond. Eesti ja Soome hinnad erinevad teineteisest 80% kauplemise ajast, see on märk sellest, et  EstLink 2 järele on suur vajadus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077