Autor: Indrek Kald • 20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: võime müüa miljardi euro eest võlakirju

Eesti võib korraldada Eesti Energia investeeringute katmiseks võlakirjaemissiooni poole kuni miljardi euro (8-16 miljardit krooni) suuruses mahus, ütles peaminister Andrus Ansip.

"Me ilmselt kavandame kunagi küll võlakirjaemissiooni, aga see on pigem Eesti Energia investeeringute katmiseks, mitte taolisteks pisikesteks summadeks, nagu pensioni defitsiit seda laias laastus on," rääkis ta täna valitsuse pressikonverentsil, kommenteerides pensionikassa defitsiidi teemat.

"Kui need võlakirjaemissioonid tehakse, siis need on suurusjärgus 500 miljonit eurot, miljard eurot. Need mastaabid on hoopis muud. Siduda need pensionimaksetega – ma ei näe mingit põhjust. Kõik pensionärid võivad olla rahul, nende pensionid makstakse välja vastavalt seadusele," kinnitas Ansip.

Peaministri sõnul pole riik plaaninud emiteerida pensionikassa defitsiidi katteks võlakirju. "Ei pea seda ka mõistlikuks. Miks me peaks mingi ühe kuluartikli tarvis emiteerima võlakirju, et saada sealt tulu. Lõpuks on see riigieelarve kulu ja kui tuludest ei jätku, kajastub ka defitsiidina," märkis Ansip.

"Mis allikatest me seda konkreetset kulu katame, see on igal aastal eelarve koostamisel eraldi otsustada. Ma ei pea küll mingisugust sihtotstarbelist pensionikassa defitsiididi korvamise võlakirjaemissiooni korraldamist vajalikuks ja ka mõistlikuks," lisas ta.

Ansipi sõnul on võlakirjaemissioonid tavaliselt – kui neid millegagi seotakse – pigem investeeringud. "Eesti riigil on endiselt olemas valitsussektori reservid, nendes on tervikuna suurusjärgus 25 mld kr, valitsussektori võlakoormus on 15,5 miljardit krooni. Meie laenuvõtmisvõime on päris hea," selgitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077