Autor: Silvia Viidik • 19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elcoteqi aktsia sai hoogu Sharpi nimest

Eilse börsipäeva üks järsemaid hommikusi liikujaid oli kahtlemata Helsingi börsil noteeritud Elcoteq, kes hüppas kohe turu avanedes esimese minutiga 10,2 protsenti.

Põhjuseks oli partnerluse teatamine Jaapani elektroonikatootjaga Sharp, kes koos tarkvaratootjaga Microsoft arendab uut nutitelefoni Kin. Investoritele pakub kahtlemata küllalt suurt rõõmu ka asjaolu, et leping lisab Elcoteqi enda hinnangul tema selleaastasesse käibesse täiendavad 150 miljonit eurot.

Bloombergi küsitletud  analüütikud prognoosivad ettevõtte aastaseks käibeks 1,153 miljardit eurot. Võrdluseks, Elcoteqi eelmise aasta käibeks kujunes 1,5 miljardit eurot.

Eilehommikune uudis polnud tegelikult just ülemäära uus. Nimelt avaldas Elcoteq juba 13. aprillil, et selline suuremahuline leping on sõlmimisel, kuid toona ei nimetanud veel klienti. Selle teadaande peale reageeris aktsia kiirelt tervelt 26protsendilise hüppega.

Leping näeb ette Elcoteqi ja Sharpi vahelist koostööd uute operatsioonisüsteemil Windows töötavate mobiiltelefonide tootmises, jaotamises ja järelteenustes.

Elcoteq on varem teinud koostööd ka Nokiaga, kelle tehase kõrvale Pekingis on rajatud ka Sharpi tehas. Lisaks on Elcoteqi käsi aidanud ka Ericssoni ja Research in Motionit oma nutitelefonide ehitamisel.

Elcoteq avaldab oma selle aasta esimese kvartali tulemused juba täna, konverentskõne analüütikutele peetakse pärastlõunal. Bloombergi küsitletud analüütikud ootavad kvartalikäibe 47protsendilist langemist aastataguselt tasemelt 251 miljoni euroni. Eelmise aasta samal perioodil teenis ettevõte 470 miljonit eurot.

Eelmisel aastal pidi ettevõte vastu võtma 105 miljoni eurose kahjumi ning selleks aastaks prognoositakse kahjumi vähenemist 25,60 miljonile eurole.

Märtsi alguses teatas Elcoteq partnerlusest ka Philipsiga, kellele toodab oma Hiina tehases energiaefektiivseid valgusteid. Selle teate peale kerkis Elcoteqi aktsiahind 21 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077