Autor: Indrek Kald • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi elekter tõi Estlinkis kaasa madalad hinnad

Elektri börsihind Eesti turupiirkonnas langes eelmisel nädalal keskmiselt 13,7 protsendi võrra, 35,4 euroni megavatt-tunni eest.

Pühapäeval olid esimest korda Eesti hinnapiirkonna hinnad Soome hindadest kõrgemad ning elekter voolas 20 tundi põhjast lõunasse. Pühapäeval Eestis börsilt ostetud elektrienergiast 85% tarniti Soomest, teatas Eesti Energia blogis ettevõtte energiakaubanduse direktor Margus Vals.

Teiseks oluliseks sündmuseks oli Soome lühiajaliste hindade oluline kahanemine nädalavahetusel: laupäeva ja pühapäeva keskmine hind Soomes oli 23,8 eurot megavatt-tund.

Hinna kukkumise põhjus oli Eesti Energia teatel kombinatsioon pikkadest pühadest, mis algasid juba neljapäeval, ootustest kõrgemale sademetele ning temperatuuri soojenemisele – Rootsis ja Norras kasvas temperatuur kahe kraadi võrra. Laupäevased ja pühapäevased madalad Soome hinnad olid tehtud Rootsi turupiirkonna poolt, öötundidel eksportis Rootsi turupiirkond Soome ning Estlink turupiirkonda.

Kolmandaks langesid pikaajaliste tulevikutehingute hinnad nädalaga kuus protsenti, põhjuseks muutuvad vaated pikaajalisele hüdroreservuaaride tasemele ja naftahindade langus.

Pühapäeval imporditi läbi Estlinki kaabli elektrit Soomest 20 tunni jooksul. Nendest 14 tunnil oli import Soomest maksimaalne (252 MW), mida Estlinki kaabel läbi börsi võimaldab. Hinnavahe oli pühapäeval ühel tunnil üle 20 euro megavatt-tunni kohta, enamik tunde oli vahe alla kümne euro. Kokku imporditi pühapäeval Soomest börsi kaudu 4,7 GWh ehk ligi 85% kogu pühapäevasest ostetud kogusest Eesti hinnapiirkonnas.

Keskmiseks hinnaks Eesti hinnapiirkonnas oli pühapäeval 19,2 eurot megavatt-tund, mis on madalaim keskmine hind börsil olemise ajal. Soomes oli pühapäeval keskmine hind 15,9 eurot. Soome hindasid mõjutas pühapäeval Rootsist tulnud import, mis viis Soomes hinnad üheks tunniks nulli lähedale (0,28 eurot). Eestis jäi eelmise nädala madalamaks hinnaks laupäeva öine 4,9 eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077