Autor: Katariina Krjutškova • 2. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar nõuab Eesti Energia börsiplaanidest loobumist

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tegi täna avalduse, kus nõuab Eesti Energia, elektrijaamade ja põlevkivikaevanduste börsile viimise protsessi seiskamist ja selle tagamist, et Eesti Energia jääks sada protsenti riigi omandisse.

Edgar Savisaar juhtis tähelepanu sellele, et möödunud on üle poole aasta ajast, kui avalikus arvamuses sai kõneaineks majandus-ja kommunikatsiooniministri kavandatav AS Eesti Energia taaskordne maha müümise plaan. Selle pika aja vältel ei ole Majandus-ja kommunikatsiooniministeerium kui riiklik institutsioon andnud Riigikogule, meediale ega rahvale erapooletut, terviklikku ja adekvaatset informatsiooni selle müügiprotsessiga  seonduvatest riskidest. Savisaare sõnade järgi on tegemist olnud pigem PR firmale omase kampaaniaga, kus peamine müügi ja reklaami esindaja on olnud minister isiklikult.

Keskerakonna esimees tunnistas, et üks väheseid tasakaalustajaid on olnud Teaduste Akadeemia akadeemikute seisukoht, mis kahjuks siiski jõulisuselt jääb oluliselt alla Eesti Energia käimasolevale PR kampaaniale. "Meedias on seniajani kahetsusväärselt prevaleeriv riigi olulisema infrastruktuuriettevõtte aktsiate odavmüüki igakülgselt kiitev informatsioon," arvas Savisaar. 

Savisaar juhtis tähelepanu Riigivaraseaduses sätestatud riigivara valitsemise põhimõtetele, mida Eesti Energia juhtkond on rikkunud. „Eesti Energia juhatuse poolt on firma väärtus loetud sisuliselt võrdseks bilansilise väärtusega, mis on aga väga vale. Riigivara võõrandamist kavatsetakse teostada oluliselt madalama hinnaga, millega tekitatakse riigile suurt kahju. Eesti Energia tegeliku firmaväärtuse määratlemiseks ei piisa finantsauditist, vaja on teostada laiapõhjaline ja sisuline due diligence audit,“ ütles Savisaar.

Savisaar juhib tähelepanu, et vastavalt Riigivaraseaduse paragrahvi 29 võib riigivara võõrandada ainult siis, kui see vara ei ole vajalik riigivõimu teostamiseks või muul avalikul eesmärgil. Keskerakonna esimees küsib: “Kas Eesti Energia kontserni kuuluvate mitmete ettevõtete vara ei ole vajalik avalikul eesmärgil, sealhulgas riigi strateegilise julgeoleku tagamiseks?“

Keskerakonna esimehe avalduses püstitatakse küsimus sellest, et kuigi riigivara võõrandamise otsustamine on Vabariigi Valitsuse mitte riigikogu pädevus, siis ikkagi peab Riigikogu nõudma kehtiva seadusandluse järgimist ja kogu protsessi analüüsi.

Savisaar kutsus üles algatama riigikogu fraktsioonide poolt kiiremas korras nende küsimuste arutelu riigikogus, kuna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Eesti Energia juhtkonna tegevus on vastuolus kehtiva seadusandlusega. „Vaja on peatada majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Eesti Energia juhtkonna igasugune tegevus Eesti Energia, elektrijaamade, põlevkivikaevanduste ja -varude maha müümisel“, ütles Savisaar.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077