Autor: Anu Jõgi • 12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus tühistas Kiviõli Keemiastööstuse karjääri kaevandamisloa

Tallinna ringkonnakohus tühistas möödunud reedel Kiviõli Keemistööstusele Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris kaevandamisloa.

Ringkonnakohus leidis, et keskkonnaministeerium oleks pidanud panema kavandamisloa taotluse ja kaevandamisloa eelnõu koos avalikult välja ning tagama huvilistele võimaluse dokumentidega mõistliku aja jooksul tutvuda ning esitada vastuväiteid ja ettepanekuid. Kuna seda ei tehtud, võisid kaevandamisloa menetluses jääda arvestamata asjaolud, mis  võisid mõjutada loa väljaandmise sisulist otsustamist, nentis kohus.

Koos otsusega keelas ringkonnakohus taas kõik kaevetööd Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääris.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on samas alustanud kinnisasja sundvõõrandamise seaduse alusel menetlust, mille eesmärgiks on karjäärialal asuvate kinnistulele riigi kasuks sundvalduse seadmine.

Kohtus maaomanikke esindanud advokaadibüroo Tark & Co advokaat Jaana Penne sõnas, et Tallinna Ringkonnakohtu reedene otsus tähendab antud juhul ka seda, et riigi sekkumine maaomanike omandiõiguse teostamisse sundvalduse seadmise kaudu on selgelt alusetu ja ebaproportsionaalne. „Õigusvastasest kaevandamiloast ei saa tekkida mingisugust ülekaalukat avalikku huvi maaomanike kinnistutele sundvalduse seadmiseks ega kasutusvaldajate kasutusvalduse sundvõõrandamiseks,“ sõnas Penne.

Kaebuse Kiviõli Keemistööstuse OÜ-le väljastatud kaevandamisloa kohta esitasid kaheksa eraisikut ja üks ettevõte, kellele kuuluvad Põhja-Kiviõli põlevkivikarjääri II etapi laienduse piirkonda jäävad maatükid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077