Autor: Kaisa Gabral • 31. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elcoteqi juht: Tallinna tehas ei suuda kogu kontserni vee peal hoida

Elcoteq Tallinna tegevjuht Jan Kotka ütles täna avaldatud majandustulemusi kommenteerides, et Tallinn toodab Elcoteqile kasumit, aga sellest ei piisa, et kogu kontsern kasumit näitaks.

Järgnevad Jan Kotka vastused Äripäeva küsimustele.

Ütlesite jaanuaris Äripäevale: "Laiendame oma tootmispinda 30% ning kasvuplaan selleks ja järgmiseks aastaks on paika pandud". Kas see plaan kehtib endiselt?

Tallinna osas plaanid jätkuvalt positiivsed. Nii vanade kui uute klientidega jätkatakse Tallinnas koostööd planeeritud mahus, uue kliendiga viimased ennustused müügi mahtude osas isegi kõrgemad kui algselt planeeritud.

Samuti ütlesite, et senise suuremahuliste seeriate tootmise asemel keskendutakse keerukama ja väiksemate seeriatega toodangule. Kas see tähendab, et kliente tuleb leida rohkem, mitte üks suur, vaid mitu väikest tellijat?

Tallinna üksus kuulub Elcoteqis nn süsteemlahenduste ärivaldkonda ja on spetsialiseerunud praeguseks väiksematele seeriatele ja suuremale toodangu variatsioonile ja keerukusele. Balansseerimaks kliendiportfelli otsime ka juurde kahte-kolme klienti lähema kolme aasta plaanis.

Kas Tallinnas tegeletakse ka klientide leidmisega või ainult peakorteris?

Müügiosakond on osa grupi organisatsioonist ning ei paikne Eestis, kuid paralleelselt toimub väiksemas mahus müügitöö ka Tallinnast.

Kuivõrd teil Eestist kliente on või tulevikus võib olla?

On olnud kohtumisi erinevate Eesti firmadega, kellel on ideid ja kes plaaniksid tõsta märgatavalt oma toodangu mahtu, sisenemaks välisturgudele. Arendusalast koostööd on mõningatel juhtudel juba ka konkreetsemalt planeeritud.

Kuidas te töötajaid leiate, kas endiste Elcoteqi töötajate seast? Kas töötajate leidmine on läinud raskemaks viimasel ajal? Kuivõrd te vajate  oskustöölisi või koolitate kõik ise välja kohapeal?

Heade ekspertide leidmine jätkuvalt keeruline ning enamasti väljaõpe vajalik kohapeal. Õnneks oleme ka leidnud mõningaid endisi töötajaid ning nende alustamisaeg ja väljaõpe on märgatavalt kiirem.

Millest selline kahjunumber kogu Elcoteqil mullu?

Kindlasti ei jää Elcoteq rahule eelmise aasta tulemusega. Kogu 2009 jätkusid Elcoteqis globaalselt suured restruktureerimised ja kulude vähendamised. Suleti kahjumlikud tehased Venemaal Peterburis, Rumeenias Aradis, Ameerikas Dallases ja Hiinas Shenzhenis ning restruktureeriti alles jäävaid, mille näide on Tallinna tehas. Loodeti, et juba 2009 lõpuks oleks tehtud restruktureerimised selget mõju avaldanud.

Kuidas Tallinna osal möödunud aasta läks? Millised olid käibe jms numbrid?

Tallinna üksuse tulemused on olnud peale restruktureerimist selgelt positiivsed, kuid kahjuks ei piisa sellest, et tervet tulemust piisavalt mõjutada. Eraldi müügi ning kasumitulemusi Elcoteq kahjuks tehaste lõikes ei näita.

Kuidas tänavune aasta on alanud?

Tallinnas osalt on hetkel olukord stabiilne ning jätkame vastavalt aastaplaanile.

Mida järgimisteks kuudeks ootate, seisu paranemist või...?

See küsimus pigem kontsernile. Tallinna osalt tundub stabiilne.

Milliseid signaale ettevõtte tulemused aktsionäridele saata võivad? Kuidas neisse kindlust süstida?

See küsimuse samuti pigem kontsernile.

Meie majandusminister on nimetanud elektroonikatööstust majanduse veduriks - mis te sellest arvate?

Kindlasti on ka muid valdkondi, mis võiksid ja aitavad majanduse arengule kaasa. Oluline vast oleks, et antud haru kaasaks ja seoks paljusid ühise eesmärgi nimel ning kus oleks kaasatud rohkesti oskustööjõudu saavutamaks kõrget lisandväärtust. Klastri programmid on kindlasti hea viis sarnase valdkonna firmade sidumiseks ühise tulemuse nimel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077