Autor: Kristi Malmberg • 31. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti elektribörsil selgus esimene hind

Eesti Energia Energiakaubanduse direktor Margus Vals kirjutab energiatootja blogis, et homme avaneva energiaturu esimesel päeval on elektri keskmine hind 38,78 eurot MWh.

Järgneb Margus Valsi blogisissekanne:

Homme, 1. aprillil on ajalooline esimene päev Eesti uuel elektribörsil, esimese päeva keskmine hind on 38,78 eurot MWh, kalleima tunni hind 47,08 eurot MWh ja odavaima tunni hind 16,92 eurot MWh.

Eesti börsil kaubeldakse esialgu vaid päev-ette tunnipõhise elektrienergiaga ehk elektrit saab osta järgmise ööpäeva 24 tunniks tunnihindade alusel (spot price).

Elektrienergia ostjad ja müüjad sisestavad pakkumised Nord Pooli kauplemiskeskkonda ning nende pakkumiste alusel genereerib keskkond tunnihindu.

Elektribörsil on elektrienergia hind erinev igal tunnil sõltuvalt tootmise ja tarbimise tasakaalust, elektribörsidele üle maailma on seetõttu iseloomulikud suured elektrienergia hinna kõikumised nii päevasiseselt kui sesoonselt.

Viimase viie päeva jooksul on Soome turupiirkonna hinnad olnud 41-45 eurot MWh ja Leedus alla 35 eurot MWh.

Jaanuari keskmine elektrienergia hind oli Soomes selle aasta esimeses kvartalis 71 eurot MWh. Leedus oli esimese kvartali keskmine hind 41 eurot MWhh.

Elektrienergia turuhind Nord Pool Estlink turupiirkonnas on lähiajal enim mõjutatud Läti suurveest ja sellega kaasnevast hüdroenergia toodangu suurenemisest Baltikumis ning suhteliselt kõrgete temperatuuride tõttu vähenenud nõudlusest. Järgnevatel nädalatel on elektribörsil oodata praeguse tootmise ja tarbimise tasakaalu säilimist ning sellele tasakaalule vastavaid elektrienergia hindasid.

Tänaseks Nord Pool turupiirkonnale üleantavad Estlink kaablivõimsused tagavad, et Eesti turupiirkond on likviidne ja läbipaistev ning muutub usaldusväärseks referentsiks kõikidele avatud turul tegutsevatele elektritarbijatele ja elektritootjatele.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077