Autor: Fredy-Edwin Esse • 22. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukraina liigub Venemaale lähemale

Ukraina uus president üritab venelastelt madalama hinnaga gaasi peibutada, pakkudes vastukaaluks strateegiliselt tähtsa maagaasijuhtme kontrolli loovutamist Venemaale, mille kaudu viimane ekspordib ligi 80% oma gaasist Euroopasse.

Financial Timesi andmetel peavad täna Moskvas läbirääkimisi Venemaa energiaminister Juri Bojko ja Naftogazi esimees Jevgeni Bakulin. Teatavasti on Ukraina suhted Venemaaga, eriti energeetikaküsimustes, vägagi politiseeritud, mis on varasemate hinnatülide käigus jätnud gaasite nii Euroopa kui ka endise idabloki maad.

Janukovitš üritab Moskva-sõbraliku poliitikaga leida Venemaalt leebust, mis läheb vastuollu küllaltki läänesõbraliku Viktor Juštšenko poliitikaga. Opositsiooni juht ja endine peaminister Julia Tõmošenko kirjeldas seda plaani kui illegaalset ning riiklike huvidega konfliktis olevat.

Enne kohtumist Juri Bojkoga kaitses Bakulin gaasijuhtme loovutamise mõtet: „Konsortsium hõlbustab Ukraina gaasitarne süsteemi integreerumist Euroopa energiaturuga, riskimata tulevaste energiakriisidega.“ Vastupidiselt naabritele Valgevenes, kes loovutasid odavamate hindade pärast juhtmed Venemaale, ütlesid Kiievi ametnikud, et Ukraina annab Venemaale üle üksnes juhtmete juhtimise, mitte aga omanikustaatuse.

Kuigi uue plaani detailid on veel ähmased, siis Kiievi uus juhtkond loodab, et Moskva ja Brüsseli kaasamine juhtimisse aitab tuua investeerimiseks vajalikke miljardeid, mida läheb torujuhtme moderniseerimiseks ja laiendamiseks hädasti vaja.

Moskva ilmutas küll plaani vastu huvi, kuid ei täpsustanud, kas Kiievit ka odavamate hindade „premeeritakse“. Venemaa ametnik Konstantin Zatulin ütles, et Kiievil on võimalus saada madalama hinnaga gaasi, kui pikendatakse 2017. aastal lõppevat üürilepingut, millega Venemaa Musta mere laevastik rendib Krimmi poolsaarel asuvat sadamat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077