Autor: Anu Jõgi • 19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vapo eelistab miljarditehase asukohana Kundale Soomet 

Kuigi taastuvate kütteainete valmistaja Vapo Oy uue poole miljardi euro ehk 8,5 miljardi krooni suuruse investeeringu asukohana oli kaalumisel ka Kunda, otsustas ettevõte siiski Soome kasuks, kirjutab Kauppalehti.

Vapo on uurinud turbast ja puidust biodiislikütust valmistava tehase keskkonnamõju neljas potentsiaalses asukohas, mille hulgas oli ka Eestist Kunda. Veel uuriti kahte kohta Soomes – Äänekoskit ja Kemi – ning Jönköpingit Rootsis.

Vapo tegevjuht Matti Hilli ütleb, et ettevõte teeb 500 miljoni euro suuruse investeeringu otsuse poole aasta jooksul. Tehas rajatakse kas Äänekoskisse või Kemisse.

„Seda võin kinnitada, et esimene tehas tuleb Soome,“ ütles Hilli.

Ta põhjendas Soome valimist sellega, et kuna ettevõtte peakontor on Soomes, siis on ka turbast ja puidust biodiislikütuse tootmist lihtsam muude tegevustega ühendada just Soomes.

Poole miljardi euro suurune investeering on Vapo jaoks ülisuur, sest kogu ettevõtte käive oli 2008. aastal 631 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077