Autor: Jaana Pikalev • 19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tava Metsa omanik: ootan käibe kasvu 20-30%

Metsamajandusfirma OÜ Tava Mets juhatuse liige Janek Padar on optimistlik ja loodab tugevat käibe kasvu.

„Ma usun, et käive suureneb 20–30% kindlasti,“ ütles Padar. "See on meie seisukoht, et tendents on selles suunas,“ rääkis ettevõtte omanik. Ta ütleb, et alles paari kuu eest jaanuaris poleks julgenud sääraseid prognoose anda, kuid arvestades, et praegu on turul suur materjalinõudlus, läheb metsavarujatel äri uuesti käima.

Padari hinnangul on nad Tava Metsa möödunud aastase käibe ja kasumiga rahul ning on suutnud majanduse šokist toibuda. „Õnneks on puidu klaster valdkonnana paigas, sest sealt on kogu aeg läinud toodang eksporti,“ ütles Padar. Tema sõnul on ka Skandinaavia paberi- ja puidutööstus tasapisi kosuma hakanud ning ka suhteliselt head ilmastikutingimused on sel aastal metsatöötlemist soosinud.

Oma konkurentide käekäiku ei osanud Padar kommenteerida. „Metsafirmade puhul ei oska ette ennustada, sest kui nüüd keegi soetas endale riigimaa müügist metsakinnistuid ja võttis endale laenukohustuse teiselt poolt peale, kuidas ta nüüd oma bilansis seda kajastab,“ lausus mees. Ta lisas, et ka Tava Mets osales oksjonitel ja soetas metsakinnistuid, kasutades selleks krediiti. „Tundub, et hinnad olid mõistlikud ja see tasus ennast ära,“ märkis Padar. „Me ei võtnud proportsioonis väga ületamatuid summasid kohustusi, praegu tundub, et oleks võinud umbes 2–3 korda rohkem kokku osta, hoidsime tagasi ennast,“ nentis ta.

Üldfoonis on ta kindel, et metsafirmadel läheb tänavu paremini „Praegu on kindlalt paigas puidusektor, mis ei lipenda tuule käes,“ rääkis Padar, et see on valdkond, kus lõpuks ikkagi leiab raha. „Ka laekuvad õigel ajal maksud, see on praegu tõesti selline koht, kus on kõige vähem probleeme, et üks on teisele võlgu,“ rõõmustas ta.

Padar viitab, et metsatööstuse liit avaldab iga aasta 9 kuu statistikat, impordi ja ekspordi suhtarvud graafiliselt. Kui seda võrrelda aastaga 2007 ja 2009 ja kujundada sealt üks kõver ja tõmmata paralleelid oma ettevõttega, siis usun, et kõver ja liikumine ühtib ajas, pajatas Padar oma Tava Metsa viimaste aastate käekäiku. Samasugune käibe tõus 2007 ja 2008 ja langus 2009. aastal on täitsa tõene, tõdes ta üldist trendi. 

Tava Metsa 2009. majandusaasta tegevuskäibe suuruseks saavutati üle 24,0 miljoni krooni ja puhaskasumiks üle 2,0 miljoni krooni. Vastavalt langes käive tunamullusega võrreldes ligikaudu kolmandiku . Ettevõtte rentaablus kahanes 12%-lt 8%-le.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077