Autor: Jaana Pikalev • 19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsatööstuste Liit: kes on elus, see kasvab

Eesti Metsatööstuste Liidu juhi Ott Otsmanni sõnul on sektori ettevõtetel, kes on pinnale jäänud, sel aastal loota kasvu.

"Hetkeseis turgudel on lootusrikkam kui aasta tagasi," rääkis Otsmann, Tema hinnangul ellujäänud ettevõtted nüüdseks pigem uuesti kasvutrendis. "Prognooside järgi võiks tänavu kasvada saetööstuse mahud kuni 10%. Vineeri ja spooni tootmine isegi rohkem," märkis Otsmann. Tsellu- ja puitmassi tootmise kasvuprognoos oleks kuskil 5%, puidugraanulite tootmisel 2%. Ka paberipuidu eksport tuleb tänavu ilmselt suurem kui 2009 oli, ütles liidu juht.

Tema sõnul on metsatööstuse toodangul olnud arenguid Lähis-Ida ja Aafrika riikides. "Mõneti kaotasime 2008 lõpus ja 2009 alguses oma positsioone konkurentriikidele, näiteks Rootsile, Euroopa saematerjaliturgudel," tähendas Otsmann. Kuid uusi turge on leitud näiteks Egiptuses, Hiinas, Jaapanis, loetles ta. 

Üldiselt on eksport traditsioonilistele turgudele suures osas ikka jätkunud, aga mõne seni väiksema turuga on olnud uusi arenguid ja nende osakaal on pisut tõusnud, lausus Otsmann.

Liidu andmetel moodustas 2009. aasta erinevate puittoodete eksport kokku rahalises väärtuses 13,3 miljardit krooni, mis on küll 2008. aastaga võrreldes 10% väiksem, ent selles on oma osa ka keskmisel hinnalangusel. "Ekspordimahud iseenesest on keskmiselt praktiliselt võrreldes 2008. aastaga säilinud ja seda just tänu 2009. aasta teisele poolele," ütles Otsmann.

2009 suveks tekkis turul ladude madalseis kuna importivate riikide ettevõtete ostupoliitika oli väga ettevaatlik, märkis ta.  "Seega oli kaupa ladudesse juurde vaja ja aasta teisel poolel ületas nõudmine pakkumist ja ostumahud hakkasid taas kasvama," rääkis Otsmann. 

Ta pidas oluliseks, et  toormehinnad püsisid konkurentsis ega teinud liigseid hüppeid kättesaamatutesse kõrgustesse. Sellega suutsid ettevõtted säilitada olemasoleva kliendibaasi ja leida uusi kliente juurde, ütles Otsmann. "Usk edasiminekuks on olemas," süstis ta optimismi.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077