Autor: Riina Valmsen • 19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering läheb vabatarbijana elektribörsile

Selle aasta 1. aprillist avab Eesti 35% ulatuses oma elektriturgu ja kõik enam kui kaks GWh elektrit aastas ostvad tarbijad ostavad elektrit turul omavahel konkureerivatelt müüjatelt. Teiste seas vahetab avatud tarnijat ka Elering, kuna Kadaka tee 42 tarbimiskohas ületas aastane tarbimismaht 2 GWh. Elering sõlmis sellealase lepingu parima pakkumise teinud tarnijaga Nordic Power Management. Elektrit hakkab Elering ostma otse elektribörsilt.

Elering on teistest turuosalistest sõltumatu süsteemioperaator, mille põhiline ülesanne on ühendada üheks terviklikuks elektrisüsteemiks elektrijaamad, võrgud ja tarbijad ning tagada varustuskindlus ja igal ajahetkel süsteemi bilanss. Täites ise elektrsisüsteemi süsteemihalduri ülesandeid ja olles koos elektribörsi korraldajaga üks põhiline elektrituru eestvedaja, ei pelga me elektribörsil osaleda ka tarbijana. See annab meile hea kogemuse ja tagasiside turu toimimisest ja võimalikest probleemidest. Avatud tarnijat valides ja elektribörsil osalemiseks tehtud ettevalmistuste käigus oleme saanud juba hinnalisi kogemusi, mis on tulnud kasuks ettevalmistamaks elektribörsi tõrgeteta käivitamist,ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Praegu on Elering oma kontoriga suhteliselt väike tarbija. Saadav kogemus aitab meil tulevikus efektiivsemalt tegutseda kui hakkame börsilt ostma elektrienergiat ka elektrienergiaülekandest tekitatud kadude korvamiseks, lõpetas Veskimägi.

 Alates 1. aprillist on suurtarbijatel võimalus valida müüjat, kellelt elektrienergiat osta. Valida on nelja täna Eestis tegutseva bilansihalduri vahel, samuti on alates aprillist võimalus määratud elektritarnet osta ka elektribörsilt.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077