Autor: Anu Jõgi • 17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia katab 63% vabaturu lepingutest

Kaks nädalat enne elektri vabaturu käivitumist on Eesti Energial sõlmitud suurtarbijatega elektri müügilepinguid 63 protsendile turu mahust, teatas ettevõte.

Lepingutega kaetud müügimaht aprilliks on 105 gigavatt-tundi elektrienergiat.

"Vabaturul saab klient elektrimüüjat vahetada iga kalendrikuu alguses, informeerides sellest võrguettevõtjat 15 päeva ette. Kuni eilseni said suurkliendid valida endale elektrimüüjat aprilliks. Tänasest on suurklientidel märtsi lõpuni aega lepingu sõlmimiseks senise müüjaga. Koos selliste klientidega võib Eesti Energia lepingute osakaal vabaturul ulatuda aprillis 80 protsendini,“ ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink.

"Klientidele, kes ei sõlmi märtsi lõpuks vabaturu elektrilepingut, jätkab võrguettevõtja elektri müüki bilansienergia hinnaga, mis on prognoosimatu ja eeldatavalt kalleim hind turul," lisas ta.

Elektri müügilepingu sõlmimisel on suurklientidel võimalik valida, kas fikseerida elektri hind ning kaitsta ennast sellega hinnakõikumise eest börsil, fikseerida hind osaliselt või osta elektrit hinnaga, mis kujuneb börsil. Seni on ettevõtted eelistanud fikseeritud hinnaga lepinguid aasta lõpuni.

1. aprillist peab umbes 230 suurklienti, kes tarbivad ühes kohas üle 2 gigavatt-tunni energiat aastas, ostma elektrienergiat vabaturult. Edaspidi ei ole suurtarbijate jaoks elektri hind riiklikult reguleeritud, vaid sõltub elektri turuhinnast.

Kehtiva seaduse kohaselt jääb keskmiste ja väikeste ettevõtete ning majapidamiste elektrihind 2013. aastani riiklikult reguleerituks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077