Autor: Anu Jõgi • 17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alkoholimüük andis aktsiisi alla 3% aastaplaanist

Veebruaris laekus riigile vaid 2,97 protsenti plaanitud aastasest alkoholi aktsiisitasust, teatas Alkoholitootjate Liit.

Liidu andmeil müüsid kange alkoholi tootjad 2010. aasta veebruaris Eestis vaid 0,52 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 35 protsenti vähem kui 2009. aastal samal ajal.

Aktsiisimaksu tõusu mõjul seisab kõigi Eesti alkoholitootjate töö vähemalt osaliselt. „Alkoholi aktsiisimaksu tõstmine on toonud alkoholitööstusele kaasa suured tööseisakud, mis laienevad enneolematul määral, mõjutades lisaks esimese kvartali tootmisseisakutele juba ka aprilli tootmisgraafikut,“ ütles Alkoholitootjate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

"Legaalse alkoholimüügi osa Eestis on muutunud tühiseks – veebruari panus riigieelarve aktsiisituludesse jäi lausa alla 3 protsendi aastasest plaanist. See võiks aktsiisitõusudega mängivaid otsustajaid mõtlema panna,“ märkis Kalvi.

Eesti kange alkoholi tootjad eksportisid 2010. aasta veebruaris 0,29 miljonit liitrit kanget alkoholi, suutes müüa välisturgudel 94 protsenti eelmise aasta sama aja mahtudest.

„Alkoholitootjad realiseerivad juba rohkem kui kolmandiku kogutoodangust välisturgudel, kuid see ei ole ekspordiedu reaalarvudes, vaid ebanormaalselt madalate müüginumbrite tulemus Eestis,“ ütles Kalvi.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077