Autor: Kadrin Karner • 11. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roben peab praeguseks tööandjaks teede-ehitust ja infrastruktuuri objekte

Kuigi teede-ehitus ja infrastruktuuri objektide ehitamine annab praegu tublisti tööd, see ehitusturgu august välja ei rebi, ütles Äripäevale Merko Ehituse juhatuse esimees Tiit Roben.

„Teede-ehitus ja suured infrastruktuuriobjektid annavad inimestele küll tublisti tööd, kui sellest august, kuhu turg kukkus, niisama lihtsalt välja ei roni,“ ütles Roben. Juhatuse esimees lisas, et Merko saab ülepiirilise ja universaalse ehitusettevõttena oma riske ja mahte jagada, kuid üldine seis turul on siiski pigem keeruline.

Sellest aastast rääkides ütles Roben, et ei ole põhjust arvata, et keerulised ajad läbi oleks või et 2010. aasta tuleks eelmisest parem. „Teatud elavnemist on märgata elamuehituse turul, kuid siin on Merko ise omavahenditega suur arendaja, mis ei näita tegelikku keskkonna paranemist.“

Elamuehituse võti on aga Merko Ehituse juhatuse esimehe sõnul pankade taskus ning siin on märksõnaks kodulaen. „Tegelik tegija täna turul on infrastruktuuriprojektid, mille finantseerimises võiks selle protsessi kiirendamiseks kaasa lüüa riigi kõrval ka likviidsed ettevõtted ja eraisikud,“ ütles Roben.

Milles seisneb Merko fenomen, mis aitab ettevõttel hangetel edukalt esineda? „Merko on Baltimaade suurim ehitusettevõte, mistõttu meie kogemus ja tegevusmahud loovad parema konkurentsivõime sarnastel hangetel osalemiseks. Usun, et olime ka kriisiks veidi paremini valmistunud, kuna Merko tegevus on alati olnud pigem konservatiivne,“ vastas Roben ja lisas, et jätkuvalt ollakse valmis pakkuma huvitavatele projektidele kaasfinantseerimist, et tuua turule uusi tooteid, turgu elavdada ja seeläbi ka uusi  töökohti luua.

Merko Ehitus allkirjastas lepingu Iru jäätmeenergiaploki ehitamiseks, mille maksumus on 197,9 miljonit krooni. Leping sõlmiti Prantsuse ettevõttega Constructions Industrielles De La Méditerranée (CNIM), teatas Merko börsile.

Merko teeb lepingu järgi üldehitus- ja eritööd koos kõige vajalike projekteerimistöödega. Tehnoloogia projekteerib, tarnib ja paigaldab töö tellija.

ASi Merko Ehitus üldehitusdivisjoni direktori Tarmo Pohlaku sõnul kinnitab sõlmitud leping Merko kompetentsi suurte infrastruktuuriprojektide rajamiseks. „Eesti Energia investeeringu näol on tegemist suure ja Eesti oludes innovaatilise projektiga, mille märksõnaks on keskkonnasäästlik energiatootmine."

Eesti Energiast öeldi Äripäevale, et hanke kvalifitseerimisvoorus oli neli pakkujat, kellest kolm vastasid hanke tingimustele ning oma pakkumise esitas kaks firmat.

Edukaks pakkujaks osutus Prantsuse ettevõtte Constructions Industrialles De La Mediterranee (CNIM), teise pakkujana osales Saksa päritolu Fisia Babcock Environment GmbH (FBE), kes tegi ühispakkumise koos Skanska EMV AS-iga, öeldi Eesti Energiast.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077