Autor: Ain Alvela • 10. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjate mure: raha seisab

Ettevõtted on hädas tootmise käigushoidmiseks vajaliku käiberaha leidmisega, sest headel aegadel kogutud omavahendid hakkavad otsa lõppema.

Majanduskriis on välja toonud juhtumeid, kus müük läheb iseenesest hästi, aga ettevõte on ikkagi raskustes, sest rahavood on kinnised. Kui müük toodangumahu suurenemisega kaasa ei jõua, võib juhtuda, et investeering, olgu siis laenu või mõne muu finantseerimisallika kujul, ei suuda ennast tagasi toota.

ASi Viljandi Metall juhatuse esimees Jaak Sulg tunnistab, et käibevahendite puudus on praegu süvenev, kuna tavapärasest rohkem pankrotte ja nn ringvõlgnevuste tekkimine on nähtused, mis käivad kriisidega käsikäes.

"Käibevahendite puuduse leevendamine käibekrediitidega on pankade poolt oluliselt probleemseks muutunud, sest ettevõte ei suuda ise piisavalt suuri riske võtta," selgitas ta. "Praegu kasutavad paljud ajutise krediidiasutusena hoopis maksuametit, kuigi seda ei saa päris normaalseks pidada," lisas Sulg.

Ettevõtja tunnistas, et Viljandi Metall on kandnud erakorralisi kahjusid klientide pankrotistumise tõttu. Kasuminumbri ette tekkis mullu miinusmärk ja ilmselt jääb see sinna ka tänavu.

Tööstusseadmete tootmisega tegeleva ASi Tech Group nõukogu liikme Martin Sutropi sõnul tuleb praegusel tootmismahtude vähenemise ajal kulutusi eriti kriitilise pilguga jälgida ja mida enam maht väheneb, seda rohkem peab ka kulutusi aina kokku tõmbama. "Võlgu on meile vaid mõni kodumaine klient, aga nendega jäi koostöö ka viimaseks," ütles ta.

Lähemalt saab sellest, kuidas rahastada tootmist tingimustes, kui raha on kinni ladudes seisva kauba või võlglastest klientide käes, lugeda neljapäevase Äripäeva tööstuse rubriigist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077