Autor: Raivo Sormunen • 4. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering korjab tarbijatelt paarsada miljonit lisakrooni

Põhivõrguettevõtja Elering tõstab selle aasta 1. juunist ülekandeteenuse hinna 122,35 kroonilt 146,70 kroonile MW/h kohta. Energiatarbijatele võib see tähendada aastas umbes paarisaja miljoni kroonist lisakulu.

Elering taotles konkurentsiametilt võrgutasude tõusu, sest elektritarbimine on riigis vähenenud ja seega on läinud elektronide transport ülekandeliinides kallimaks.

Seda kinnitas ka konkurentsiameti peadirektor Märt Ots, kelle sõnul on hinnatõusu peamiseks põhjuseks just müügi vähenemine võrgu kaudu. „Kui tänases võrguteenuse hinnas on Eleringi müügikoguseks aastas 8081 GWh, siis alates 1. juunist jõustuvas hinnas 7170 GWh," ütles Ots.

Konkurentsiameti arvutuste kohaselt teeniks Elering 7170 GWh müügikoguse pealt 1051,8 miljonit krooni, samas kui vana hinnakirja aluseks oleks jäänud summa 174,6 miljonit krooni võrra väiksemaks.

„Kuna järgmise Eleringi hinna kooskõlastamise aluseks on juba 2010. aasta tegelik müügikogus, siis selle suurenemine tähendaks tarbijale ka soodsamat hinda,“ andis Ots tarbijatele lootust, et 2011. aastal võib ülekandeteenuse hind hoopis langeda.

Elering ise ei soovinud täpsustada, kui palju firma ülekandeteenuste hinnatõusuga aastas tulu teenib. Äripäeva pakutud veerand miljardi krooni suurust summat ei soovinud Eleringi pressiesindaja Kunnar Kukk kinnitada ega ümber lükata.

„Ülekandemahu prognoos ja tegelikkus saab kokku majandusaasta lõpus,“ lisas ta.

Hinnatõusu teiseks põhjuseks tõi konkurentsiamet Eleringi investeerimisvajaduse. Kui eelmisel aastal investeeris Elering 398 miljonit krooni, siis sel aastal 413 miljonit krooni.

Samas peab konkurentsiameti sõnul Elering sel aastal ka kulusid kärpima. Kui praeguses hinnas on tegevuskulusid (tööjõud, hooldus-remont) ette nähtud 221 miljonit krooni, siis uues hinnakirjas kahanevad need 187 miljoni kroonini.

Elering teenis 31. märtsil 2009 lõppenud majandusaastal 1278 miljoni kroonise käibe juures 276 miljonit krooni puhaskasumit. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077