Autor: Kadri Paas • 24. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liikluskaos maksab 150 miljonit krooni päevas

Dagens Nyheteri arvutuste kohaselt maksab Rootsi ühistranspordi liikluses kaosega lõppenud päev sealsele maksumaksjale umbes 150 miljonit SEK-i ehk 300 krooni iga reisija kohta.

Lumi ei tee liiga ainult Eestis. Ka Rootsi võitleb juba päevi lumega, mis on halvanud riigi ühistranspordi liikluse. Eile alustasid erinevatelt trassidelt lumerookimisega ka Rootsi kaitseväelased, et liikluskaos kiiremini lõppeks.

Dagens Nyheteri arvutuste järgi läksid ainuüksi teisipäevased kaug-ja linnalähirongide ja metroode ning busside hilinemised ja reiside tühistamised rootsi maksumaksjale kalliks maksma ehk igaüks neist pidi kergendama kukrut 300 SEK-i võrra, mis kokkuvõttes tähendas ligikaudu 150 miljoni SEK-ilist kahju.

Muide, selle 300 SEK-lise summa arvutas välja Rootsi Kuninglik Tehnoloogia Instituut.

"See on paraku kõige tagasihoidlikumate arvestuste kohaselt nii," lisas instituudi professor Jonas Eliasson.

Seda on märgatavalt rohkem, kui esialgu, suure lume eel osati oodata ja karta. Rootsi riigiraudteele SJ ja lähiliinide rongifirmale SL tähendab praegune ülilumine olukord suurt majanduslikku kahju.

Lisaks sellele, et rootslased ei pääse punktist A punkti B, on raudteedel peatunud ka kaubavedu, mis tähendab vedajatele veelgi suuremat rahalist kahju.

Kunigliku Tehnoloogia Instituudi vanemate uuringute järgi võib lumiste ilmaolude kogukahju küündida umbes kolme miljardi euroni aastas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077