Autor: Anu Jõgi • 19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalahaigused Tšiilis tõstavad lõhe hinda

Lõhe hind on viimasel ajal kiiresti kasvanud, mille põhjuseks on maailma suuruselt teist lõhekasvatajat Tšiilit kimbutavad kalahaigused ja seetõttu kahanenud toodang, kirjutab Yle Uutiset.

Tšiili lõhetoodang on katastroofiliselt kahanenud, viimase paari aastaga ligikaudu kolmveerandi võrra. Pakkumise vähenemine annab tunda lõhe hinnas kõikjal maailmas.

„Sel aastal on lõhe kallinenud 30-40 protsenti. See ei sõltu ainult Tšiili kalahaigustest, vaid punase kala nõudmine on kogu maailmas suurenenud,“ Kalatukku E.Erikssoni juhataja asetäitja Mika Jääskeläinen.

Maailma suurim lõhekasvataja Norra püüab Tšiili jäetud tühimikku täita ja värbab töötajaid. Maiilmaturuhinna tõus kannustab tootmist suurendama.

Tšiili suhteliselt suure toodangumahu tõttu püsis lõhe kilohind veel mõni aasta tagasi 3,5 euro kandis ja kukkus vahetevahel ka 2,5 eurole. 2009. aasta kevadel kerkis hind 4,5 eurole. Selle aasta jooksul on hinnad aga veelgi kerkinud.

Tõusule on veelgi lisa oodata, kuni Norra on suutnud oma võimsuselt viimase välja võtta ja kalatööstustesse lisatöötajaid palgata

Tšiili lõhed surevad aneemiasse, paar aastat tagasi nakatusid nad viirusesse, mis hävitab nende punaverelibled. Hoovuste tõttu on nendega kaasnevatest viirustest raske kõrvale hoida ja kulub aastaid, enne kui kalakasvatus jõuab kunagiste mahtudeni.

Haigust on esinenud ka Šotimaal ja Fääri saartel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077